Clint Eastwoods oorlogstweeluik: The battle for Iwo Jima

jun 23, 2017   //   by Ivo De Kock   //   actueel, dvd, Eastwood, oorlogsfilms, regisseur  //  No Comments

FLAGS OF OUR FATHERS

I finally came to the conclusion that he maybe he was right,” schreef Flags of our fathers-auteur James Bradley, “maybe there’s no such thing as heroes. Maybe there are just people like my dad. I finally came to understand why they were so uncomfortable being called heroes. Heroes are something we create, something we need. It’s a way for us to understand what’s almost incomprehensible, how people could sacrifice so much for us, but for my dad and these men, the risks they took, the wounds they suffered, they did that for their buddies. They may have fought for their country but they died for their friends. For the man in front, for the man beside him, and if we wish to truly honor these men we should remember them the way they really were, the way my dad remembered them.” Clint Eastwood draaide een unieke diptiek over heroïsme, herinnering, propaganda en overlevering.

Een boutade wil dat bij de generatie cinefiele filmmakers die opgroeiden in het kielzog van Martin Scorsese, de interviews snel beter werden dan de films. Wie het Tarantino-interview las in ‘Cahiers du Cinéma’ en Deathproof zag, weet dat daar iets van aan is. De ‘oude meesters’ waren spaarzamer met hun commentaren. “Ik heb hem niéts verteld” grinnikte de enigmatische John Ford nadat de jonge Peter Bogdanovich hem had trachten te interviewen.

FLAGS OF OUR FATHERS

Zijn laconieke collega Howard Hawks stelde geamuseerd “de Fransen zijn altijd aardig voor me geweest. Ze wijzen me op dingen waarover ik nooit nadacht. ‘Waarom deed je dit?’ vragen ze. ‘Ik vond het grappig’ antwoord ik”. Clint Eastwood is zowat de laatste van deze ‘oude school’ regisseurs. Een laconieke cineast voor wie filmmaken een job is die je eenvoudig moet houden en waar je best niet te veel over praat. “Als ik mijn werk goed doe krijgt het publiek het gevoel van die oorlogsgeneratie, het gevoel van familie, vriendschap en vertrouwen in de kerel naast je” zegt hij als inleiding op Flags of our fathers.

“Het is moeilijk om te regisseren in een taal die je niet beheerst” klinkt het droogjes bij Letters from Iwo Jima. De “it’s just a job of work”- houding van Ford is niet ver weg. Net zoals de “never explain”-reflex van Hawks. Het bonusmateriaal van de THE BATTLE FOR IWO JIMA-box bevat dan ook boeiende documentaires over het boek van James Bradley, de 6 vlagoprichters van Iwo Jima, het maken van beide films en de visuele effecten, maar Eastwood houdt zich op de achtergrond.

LETTERS FROM IWO JIMA

Een zeldzame ontboezeming lijkt wel een parafrasering van een Hawks-uitspraak: “Ik ben besluitvaardig, wanneer iets me bevalt druk ik het af en ga verder. Wanneer het me niet bevalt dan sleutel ik er verder aan”. Clint onthult zijn inspiratiebronnen: “Ik heb van regisseurs van vorige generaties gehoord dat ze de eerste take nemen omdat de verrassing van de acteurs dan het grootst is”. Maar voorts is vooral zijn advies aan acteurs betekenisvol: “Verknal het niet door te denken”.

Niet toevallig zeggen documentaire beelden – zoals die van Clints op de set genietende vriend Henry Bumstead (de production designer stierf voor de release van de diptiek) – meer dan de weinige woorden van de regisseur. Voor hem draait alles rond de films. Ook voor ons is deze dvd vooral een unieke kijkervaring. Een die duidelijk maakt dat de twee delen van dit oorlogstweeluik niet alleen twee kanten van één geschiedenis tonen maar ook de vele facetten van de persoonlijkheid en het talent van levend filmmonument Clint Eastwood.

IVO DE KOCK

(Artikel verschenen in FILMMAGIE, n° 577, september 2007)

THE BATTLE FOR IWO JIMA: FLAGS OF OUR FATHERS: Clint Eastwood; USA 2006; 120’; met Ryan Philippe, Jesse Bradford, Adam Beach; FILM: *** / EXTRA’S: *** (inleiding, documentaires); beeldformaat 2.40:1;  LETTERS FROM IWO JIMA: Clint Eastwood; USA 2006; 140’; met Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara; FILM: *** / EXTRA’S: * (documentaire); beeldformaat 2.40:1; dis. Warner.

LETTERS FROM IWO JIMA

Leave a comment