over ons

PSYCHO 2

FILMS DIE STAAN ALS EEN HUIS: Psycho van Alfred Hitchcock

Wat is filmies?

Een site voor mensen die houden van film en filmkritiek.

0023-TOL_BIld4

VISUELE POËZIE: Terrence Malicks The Tree of Life

Wie zijn wij?

Ivo De Kock studeerde communicatiewetenschappen en stilde zijn honger naar creatieve communicatie lang als copywriter bij een toonaangevend reclamebureau. Een jeugdige kennismaking met Blake Edwards’ The Great Race en later de Bergman essays van Jacques De Visscher ‘ontspoorde’ in een passie voor het medium film én voor filmkritiek. Die gebetenheid zorgt ervoor dat hij als criticus en zelfstandig filmjournalist al jaren bijdragen levert voor media in België (DeWereldMorgen.be, Filmmagie/Film en Televisie, Ons Erfdeel, Rekto:verso, MOOOV, Cinemagie, Andere Sinema, Panorama, De Nieuwe Filmgids, The Movie, Leeswolf, Lektuurgids) en Nederland (De Filmkrant, Skoop, Skrien).

VOORKEUR GROOT PAT GARRETT

THERE ARE NOT THAT MANY OF US LEFT: Sam Peckinpahs einde-van-een-tijdperk western Pat Garrett and Billy the Kid

Waarom filmies?

De laatste jaren van zijn leven sloot Friedrich Nietzsche zich op in een volslagen mutisme. De uitdrukkingsdrift die hem voordien in betrekkelijk korte tijd veel boeken had doen schrijven was uiteindelijk gestold in het onnoembare. Zijn ultieme boek, ‘Der Wille zur Macht’, had de laatste en beslissende verbanden moeten leggen, had alles moeten zeggen. Had de vinger op de ziekte van de tijd willen leggen. Waarna alleen nog gezwegen had kunnen worden. Het werk is er helaas niet gekomen. Nietzsche verloor de strijd met de stilte. Zonder de etterbuilen van het vanzelfsprekende open te kunnen snijden zoals hij gewenst had. Gedroomd had.

The-Great-Race-1965

THE GREAT RACE: Film helpt onze verbeelding naar een hogere versnelling schakelen

Het opzet van deze uit een onvoorwaardelijke liefde voor de film als film ontwikkelde site is van een heel andere orde. Geen ultieme bespiegelingen maar bedenkingen op gang gebracht door beelden. Nieuwe stukken en oudere artikels. Korte berichten en long reads. Essays, besprekingen en interviews. Gedreven door het verlangen om via film te kijken wat er aan de hand is (misloopt? verandert? leeft?) in postmoderne tijden, in de nieuwe wereld. In de hoop dat de lezer verwonderd, geboeid, geëmotioneerd of geïrriteerd reageert. Maar vooral met een open geest naar film blijft kijken.

TITLE: SCANNERS ¥ PERS: LACK, STEPHEN ¥ YEAR: 1980 ¥ DIR: CRONENBERG, DAVID ¥ REF: SCA007AI ¥ CREDIT: [ THE KOBAL COLLECTION / FILM PLAN INTERNATIONAL ]

CREATIEVE PASSIES: Scanners van David Cronenberg