Komedies My Big Fat Greek Wedding 1 & 2: Zelfs romcoms krijgen (zwakke) sequels

sep 1, 2016   //   by Ivo De Kock   //   actueel, dvd, genre, komedie  //  No Comments
My Big Fat Greek Wedding 2

MY BIG FAT WEDDING 2

My Big Fat Greek Wedding was in 2002 niet enkel een verrassingshit, het bleek zonder meer de meest succesvolle Amerikaanse romantische komedie ooit. Dat vroeg om een vervolg, maar de sequel liet 14 jaar op zich wachten en, erger nog, bleek bijzonder flauw en inspiratieloos. Of hoe mensen van vlees en bloed kunnen veranderen in clichéfiguren. Wanneer filmmakers meer oog hebben voor de box office dan voor de bioscoopbezoekers. My Big Fat Greek Wedding 2 is pijnlijk cynische cinema.

De grootste verdienste van Joel Zwicks My Big Fat Greek Wedding was dat deze romcom draaide rond mensen en niet rond filmpersonages. Die mensen waren echt en dus niet perfect: De Griekse dertigjarige vrijgezelle Toula was niet bepaald mooi, vlot en intelligent maar haar niet-Griekse prins op het witte paard is dat ook niet. Ian Miller mag dan sympathiek ogen, hij is heel gewoon.

Big-Fat-Greek-11-2016616922

MY BIG FAT GREEK WEDDING 1

Toegegeven, de plot is voorspelbaar en het wederzijds onbegrip tussen Grieken en niet-Grieken is niet bepaald origineel. Wie hoopt op een hedendaagse versie van Vincente Minnelli’s briljante Father of the Bride is er ook aan voor de moeite. John Corbett is ook geen Spencer Tracy (en zelfs geen Steve Martin) dus acteer bravourestukjes worden er evenmin geserveerd.

Maar de personages stralen een aandoenlijke authenticiteit uit de (wel opzichtig geserveerde) boodschap is een pleidooi voor empathie en multiculturaliteit. Met een glansrol voor Gus, een macho die bezeten is door de Griekse cultuur en blind is voor macht van de vrouwen in zijn familie. Zijn “in the end we’re all fruits” speech tijdens het huwelijksfeest (rode draad door de film is zijn poging de Griekse roots van elk woord/begrip te bewijzen en nu bewijst hij via de roots van de achternamen van beide families hun gelijkheid) is niet triomfantelijk maar fragiel.

My Big Fat Greek Wedding 2

MY BIG FAT GREEK WEDDING 2

Helaas is er van authenticiteit geen spoor meer in My Big Fat Greek Wedding 2. De personages zijn ondertussen filmpersonages geworden (die verwijzen naar de originele centrale figuren), er wordt gegoocheld met etnische clichés, de poging de tienerdochter van Toula in de rol van haar moeder te duwen (“don’t waste your eggs” krijgt de teenager te horen) is gekunsteld, de grappen zijn belegen en de dramatiek onbestaande.

De tagline belofte ‘Bigger. Fatter. Greeker’ wordt niet echt waargemaakt. Regisseur Kirk Jones (Waking Ned Devine) valt vooral in herhaling en zet in op tics zoals de obsessieve overtuiging van Gus dat het kuisproduct Windex curatieve bijwerkingen heeft. Hij herleidt zo zijn personages tot clichés. Dat gebrek aan respect voor Toula, Ian, Gus en Paris (en eigenlijk ook voor de toeschouwers) wreekt zich. Wie geen interesse kan tonen voor personages (en mensen) mag ook niet verwachten dat mensen geïnteresseerd zijn in zijn film.

IVO DE KOCK

MY BIG FAT GREEK WEDDING: Joel Zwick, USA 2002, 95′; met Ria Vardalos, Michael Constantine, John Corbett; FILM: ** / EXTRA’S: 0; dis. Eone Entertainment;

MY BIG FAT GREEK WEDDING 2: Kirk Jones, USA 2016, 106′; met Nia Vardalos, John Corbett, Michael Constantine, Lainie Kazan; FILM: 0 / EXTRA’S: 0; dis. Eone Entertainment.

2500Big-Fat-Greek-02-2016616922

MY BIG FAT GREEK WEDDING 1: WIindex

Leave a comment