MOOOV Filmfestival 2020 2.0: Succesvolle eerste volledig digitale editie

mei 3, 2020   //   by Ivo De Kock   //   actueel, filmfestivals, nieuws  //  No Comments
This is not a burrial, it’s a resurrection

Zondagavond 3 mei sloot het wereldfilmfestival MOOOV haar editie 2020 af met de bekendmaking van het palmares. Grote winnaar van het eerste Belgische filmfestival dat volledig digitaal liep was This is not a burrial, it’s a resurrection, een film van Lemohang Jeremiah Mosese uit Lesotho. De Sembène Award voor beste wereldfilm te zien in België het afgelopen jaar ging naar het Chinese An Elephant Sitting Still van Hu Bo. Volgens de organisatoren was dit online festival een succes maar voor 2021 plant men opnieuw een ‘fysieke’ editie. In de zalen. Op verschillende locaties.

Son-Mother

Straffe kost. Zo kan je ongetwijfeld de uitdaging omschrijven waar de organisatoren van MOOOV Filmfestival dit jaar voor stonden. Een fysiek festival, verspreid over diverse locaties, omtoveren in een online editie op het moment dat de festivalcatalogus rolt kort voor de startdatum van de persen rolt is een huzarenstuk. Er sneuvelden enkele titels, onder meer de geplande mokerslag opener For Sama (van Waad Al-Kateab), maar dat belette niet dat een kwalitatief en kwantitatief sterk programma werd aangeboden.

Bovendien zorgden online Q&A’s en interviews voor een behoorlijke omkadering. Het is wachten op concrete cijfers maar de organisatoren stellen dat deze digitale editie niet ongemerkt is voorbijgegaan en dat er ook een nieuw publiek bereikt werd via deze weg. Dat wordt ongetwijfeld vervolgd, wie weet als een online luik van het fysieke festival? Want als deze verplichtte cinema@home periode een ding bewezen heeft dan is het wel dat synergieën mogelijk en gewenst zijn.

Sin Senas Particulares

Naast kijken liep ook jurering tijdens MOOOV Filmfestival 2020 online en dat leverde een pak prijzen op. De Canvas Award voor Beste Film werd door een internationale jury toegekend aan een film uit Lesotho: This is not a burrial, it’s a resurrection van Lemohang Jeremiah Mosese. Dit contemplatief rouwverhaal omschreef de jury als “een poëtisch, origineel, en zeer sterk verhaal verteld in een verbluffende cinematografie.”

Verder bekroonde de studentenjury van Universiteit Antwerpen het Iraanse neo-realistische morele drama Son-Mother van Mahnaz Mohamadi terwijl de jongerenjury de aangrijpende Mexicaanse odyssee Sin señas particulares van Fernanda Valadez tot winnaar uitriep.

An Elephant Sitting Still

Aan het slot van deze editie van MOOOV Filmfestival werd ook voor het tweede jaar op rij de Sembène Award voor Beste Wereldfilm van het afgelopen jaar bekend gemaakt. De Vlaamse filmjournalisten riepen, online uiteraard, het Chinese An Elephant Sitting Still (een epische vier uur durende slife of life film) van Hu Bo. Naast deze eerste en meteen ook laatste langspeelfilm van de tragisch overleden cineasten werden nog enkele films genomineerd. Bong Joon-ho’s Parasite, So Long, My Son van Wang Xiashuai, Atlantique van Mati Diop en het door Ciro Guerra en Cristina Gallego geregisseerde Pàjaros de verano. Alle vijf films zijn deze week nog te bekijken via www.mooov.be.

IVO DE KOCK

MOOOV Filmfestival 2021 gaat door van 20 april tot 03 mei 2021 in Beringen, Brugge, Genk, Lier, Sint-Niklaas, Turnhout en Zaventem.

This is not a burrial, it’s a resurrection

Leave a comment