MOOOV 2020 2.0: Blijf in uw kot filmfestival

mrt 19, 2020   //   by Ivo De Kock   //   actueel, filmfestivals, nieuws  //  No Comments

De Corona-crisis treft naast de bioscopen ook filmfestivals. Het grote Cannes weigert het voorlopig openlijk toe te geven, maar publieksfestivals met massa’s toeschouwers in volgepakte filmzalen zijn momenteel geen goed idee. Het Vlaamse Wereldfilmfestival MOOOV reageert creatief door tijdens de festivalperiode, van 21 april tot 4 mei, digitaal te gaan met een geselecteerd kwalitatief programma. Waardoor MOOOV 2020 2.0 naar jaarlijkse traditie een overzicht kan blijven bieden van de trends en ontwikkelingen op het vlak van wereldcinema.

Monos

Toegegeven, we hadden de titel al klaar voor ons aankondigingsstuk van MOOOV 2020: ‘Waar vrouwelijke filmmakers thuis zijn’. Dat is niet nieuw want traditioneel zijn veel van de wereldfilms uit alle windstreken die tijdens de festivalperiode te zien in verschillende Vlaamse locaties het werk van vrouwelijke cineasten. MOOOV wil nu eenmaal een podium zijn voor films van en met vrouwen. Bedoeling was evenwel het dit jaar extra in de verf te zetten. “Dat de meerderheid (van de competitiefilms) geregisseerd werd door een vrouw is alleen maar een bevestiging dat er ontzettend veel getalenteerde vrouwelijke regisseurs zijn”, benadrukte artistiek directeur Marc Boonen begin maart. Vrouwen die in een door mannen gedomineerde filmindustrie ondergewaardeerd blijven.

Dat mag gezegd worden en moet veranderen. Reflectie over de female gaze (en de male gaze die nog steeds mainstream Hollywoodcinema overheerst) met dank aan wereldfilms kan daarbij helpen. Mooie voornemens maar net nadat de fraaie festivalcatalogus van de persen rolde moest MOOOV haar podium voor vrouwelijke filmmakers drastisch ombouwen. De blazende man op de fraaie festivalposter kreeg plots nieuwe bijbetekenis. Want op de straffe uitdaging (ook het Brussels International Fantastic Film Festival zag zich verplicht haar editie van april 2020 te annuleren) reageerden de organisatoren creatief. MOOOV Filmfestival 2020 gaat immers tijdens de festivalperiode digitaal met een geselecteerd programma.

So Long, My Son

MOOOV gaat digitaal en collegiaal

“MOOOV Filmfestival is een evenement waar, naast het vertonen van belangrijk verhalen uit de hele wereld, ontmoeting en dialoog centraal staan,” zegt Marc Boonen in een persmededeling van 18 maart, “nu vragen we voor een keer, hoe vreemd dit ook aanvoelt, aan iedereen uitdrukkelijk thuis te blijven.” Al belooft MOOOV “het sociale aspect van filmbeleving niet uit het oog te verliezen” en vrouwelijke filmmakers te blijven koesteren. Tegelijk wordt ook het schoolprogramma, dat jaarlijks scholieren laat kennismaken met de betere wereldfilm, niet losgelaten. Het wordt namelijk digitaal aangeboden tijdens het ganse derde trimester. Ook online zal MOOOV ook Sembènecinema lanceren, een site die het ganse jaar door een lans wil breken voor de wereldcinema. Dankzij een team jonge critici.

MOOOV gaat niet enkel digitaal (ook de prijsuitreiking door jury en publiek zal online verlopen), het werkt ook samen met twee andere belangrijke Vlaamse festivals, Film Fest Gent en Filmfestival Oostende. Daar wordt, respectievelijk in oktober 2020 en januari 2021, een apart MOOOV programma voorgesteld. Terwijl in de traditionele festivallocaties (Beringen, Brugge, Genk, Lier, Sint-Niklaas, Turnhout en Zaventem) later op het jaar nog sterk zal worden ingezet op wereldcinema.

Parasite

Want MOOOV profileert zich meer en meer als ambassadeur van wereldcinema en wereldfilmmakers. In dat kader is er ook de tweede editie van de Sembène Award (genoemd naar de toonaangevende Senegalese schrijver en filmmaker Ousmane Sembène), de prijs uitgereikt door filmcritici aan de beste tijdens het afgelopen jaar in België vertoonde wereldfilm. Met Parasite (Bong Joon Ho), Monos (Alejandro Landes) en So Long, My Son (Wang Xiaoshuai) zijn er alvast sterke kanshebbers om het vorig jaar bekroonde Burning (Chang-dong Lee) op te volgen.

Het is nog tot 30 maart wachten om het volledige programma van MOOOV 2020 2.0 te ontdekken maar zeker is dat deze digitale festivaleditie in tijden dat vele deuren toegaan een warme oproep blijft om geesten te openen. Om open te blijven staan voor films uit andere werelddelen. En voor de female gaze die vrouwelijke filmmakers op de agenda blijven plaatsen. Ook in COVID-19 tijden.

IVO DE KOCK

MOOOV Filmfestival 2020 gaat van 21 april – 04 mei door online, het volledige programma en meer info over het online aanbod en latere vertoningen zullen vanaf 30 maart te vinden zijn op www.mooov.be

Monos

Leave a comment