Film Fest Gent 2019: Een even sterk als urgent festival

okt 20, 2019   //   by Ivo De Kock   //   actueel, filmfestivals, nieuws  //  No Comments

Filmparels: Monos, Luce, The Lighthouse, Mother, The Wild Goose Lake, Martin Eden, Muidhond, Les Misérables, Cleo. Gesprekken met o.m. Pietro Marcello, Agusti Villaronga en het duo Patrice Toye – Inge Schilperoord. De champagne fles van Kris Hitchen. Het mag duidelijk zijn: dit was een sterk festival. Waarvoor hulde en dank FFG team! Nu de prijzen zijn uitgedeeld is het aftellen naar volgende editie, van 13 tot 24 oktober 2020.

Monos

De bevreemdende thriller Monos van Alejandro Landes won op Film Fest Gent naast de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek en Sound Design ook de Explore Zone Award (van de Jongerenjury).

Öndög van Gouden Beer-winnaar Wang Quan’an (Tuya’s Marriage) sleepte dan weer de Grand Prix voor Beste Film in de wacht. De internationale jury had nog een speciale vermelding in petto voor Pietro Marcello’s Martin Eden, de bijzonder eigenzinnige verfilming van de gelijknamige roman uit 1909 van de Amerikaanse auteur Jack London .

Muidhond

De publieksprijs ging naar Muidhond, Patrice Toyes briljante, sterk visuele, adaptatie van Inge Schilperoords succesvol literair debuut. In de persmededeling van Film Fest Gent reageerde de cineast enthousiast: “Ik vind het ongelofelijk dat deze film zo gewaardeerd werd door het publiek in Gent. Je maakt als regisseur in de eerste plaats je film voor een publiek. De publieksprijs winnen is dan voor mij het mooiste compliment dat je kan krijgen. Deze steun kan echt het verschil maken voor de release van de film begin volgend jaar (29 januari).” Een verwijzing naar de aan de bekroning verbonden distributiepremie van €5.000 (voor de Belgische distributeur) én de mediacampagne ter waarde van €12.000.

IVO DE KOCK

Martin Eden

Leave a comment