Fixed Bayonets: Overleven in Samuel Fullers hel

aug 29, 2018   //   by Ivo De Kock   //   actueel, dvd, film, Fuller, genre, oorlogsfilms, regisseur  //  No Comments

FIXED BAYONETS

Wanneer je niet van Sam Fullers films houdt dan hou je gewoon niet van cinema” wist Martin Scorsese. Als bewijsmateriaal geldt de Blu-ray restauratie van Fixed Bayonets, een oorlogsfilm waarmee de actiefilmer heroïsme doorprikt.

FIXED BAYONETS

“In Fixed Bayonets is het belangrijkste motief voor actie overleven en niet heroïsme,” schrijft Samuel Fuller (1912-1997) in zijn autobiografie ‘A Third Face’, “ik wou de futiliteit van militaire gevechten en het tragische menselijke verlies onderstrepen.” De maker van The Steel Helmet, Merrill’s Marauders en The Big Red One die bij Godard stelde “film is een slagveld” was als ex-soldaat geobsedeerd door de zinloosheid van oorlog en het heldendom dat Hollywood eraan verbond.

De onafhankelijke cineast streefde als verhalenverteller emotioneel realisme na. “Het leven is in kleur maar zwart-wit is veel realistischer” antwoordde Fuller toen we hem vroegen waarom zijn zwart-wit Koreaverhaal Fixed Bayonets zo’n nazinderende mokerslag is.

FIXED BAYONETS

Een film van Fuller is meteen herkenbaar” zegt criticus Frank Lafond. Dat klopt. De rauwe energie die van het scherm spat, de onvoorspelbaarheid van het verhaal, de nerveuze camerabewegingen, de excentrieke personages, de afwisseling van lange takes en snelle montage; vintage Fuller is 200% herkenbaar. Het is de handtekening van iemand die een directe emotionele impact nastreeft, die wil verrassen en entertainen, die een waarheid tracht te onthullen en probeert to grab audiences by the balls!”

In 1952 kreeg regisseur-scenarist Fuller van Fox-baas Darryl Zanuck creatieve ruimte en voldoende budget voor een film over een militaire zelfmoordmissie. Fixed Bayonets volgt een peloton dat bij de Noord-Koreaanse opmars geïsoleerd achterblijft om de aftocht van hun eenheid te dekken.

FIXED BAYONETS

Fuller toont geen lang uitgesponnen gevechten maar korte geweldexplosies en duikt vooral in het lichaam en de geest van de soldaten. Daarbij heeft hij oog voor fysieke uitputting en mentaal lijden. Maar ook voor verveling, angst en twijfel. Oorlog is voor Fuller een afwisseling van lange wachtperiodes en korte gewelderupties. De dood komt uit het niets en is verbonden met toeval. Zo wordt een soldaat in een ‘veilige’ grot fataal getroffen door een weerkaatsende kogel.

Oorlog voeren is constant balanceren op een dunne lijn tussen leven en dood. Een dode bewaart zijn gelaatsuitdrukking en blik waardoor het besef van zijn overlijden maar met vertraging doorsijpelt. Terwijl een korporaal worstelt met angst voor verantwoordelijkheid, ontdekken anderen de zinloosheid van heroïsme. Bij een poging een gewonde kameraad te redden uit een mijnenveld sterft een soldaat terwijl een andere enkel een stoffelijk overschot terugbrengt.“Voor het Amerikaanse leger was deze blik op oorlog vanuit soldatenstandpunt te somber, te begaan met de slachtoffers en te respectvol voor de vijand,” aldus Lafond, “maar bij het publiek sloeg hij aan.”

IVO DE KOCK

(Artikel verschenen in De Filmkrant, oktober 2018)

Fixed Bayonets USA, 1951 / REGIE SAMUEL FULLER / 92 MINUTEN / MET RICHARD BASEHART, GENE EVANS, MICHAEL O’SHEA, RICHARD HILTON, CRAIG HILL / BONUS: INTERVIEW FRANK LAFOND / DISTRIBUTIE: RIMINI ÉDITIONS.

FIXED BAYONETS

Leave a comment