Guillaume Canets Blood Ties: Shakespeariaans broederverhaal

jan 10, 2018   //   by Ivo De Kock   //   Algemeen, film, genre, misdaad, regisseur  //  No Comments

BLOOD TIES

Na zijn mega-hit Les Petits Mouchoirs kon acteur-regisseur Guillaume Canet voluit gaan voor een persoonlijk project. Dat werd misdaaddrama Blood Ties, een Amerikaanse remake van Jacques Maillots polar Les liens du sang (2008) waarin hij een hoofdrol speelde. Naar eigen zeggen omdat hij zocht naar houvast bij zijn Amerikaans debuut en omdat hij zich aangesproken voelde door “het tragische gevoel, de complexiteit van de personages en de dilemma’s waarmee ze worstelen”.

BLOOD TIES

Canet vroeg regisseur James Gray om van de Franse personages New Yorkers te maken en besloot alles te verplaatsen van de jaren 80 naar de jaren 70. “Omdat de muziek toen beter was” aldus Canet, en ook wel omdat hij fan is van de seventies films van Jerry Schatzberg, John Cassavetes en Sidney Lumet. Dat resulteert in een wat vieze, korrelige look en een puike soundtrack. Het verhaal blijft dat van broers die niet met maar ook niet zonder elkaar kunnen leven. De broers zijn twee tegenpolen die elkaar beïnvloeden; politie-agent Frank probeert zijn pas uit de gevangenis vrijgelaten broer Chris op het goede pad te houden maar dreigt zelf meegesleurd te worden in een spiraal van leugens, bedrog, misdaad en geweld.

Een film van Nicole Garcia opgenomen in de decors van The Godfather” oordeelden Canets landgenoten in Cannes. En dat is wat onrechtvaardig want Blood Ties is geen vervelende of oerernstige film. Terwijl de sterren Clive Owen, Billy Crudup, Marion Cotillard en … Matthias Schoenaerts meer dan behoorlijk hun streng trekken. Alleen, de personages, de situaties en de intrige zijn ultra-bekend en Canet geeft er niet meteen een nieuwe draai aan. Terwijl hij evenmin de aangeraakte thema’s verdiept. Daardoor is geweld enkel bloederig, leveren Italiaanse roots niet meer op dan folklore, blijft de relatie tussen de actie en de tijdsgeest onduidelijk en wordt de New Yorkse setting nooit meer dan een decor.

BLOOD TIES

Gelukkig zijn de personages, hun relaties en onderlinge communicatie wel complex. Waardoor Blood Ties prima werkt als een kamerspel. “Mijn personage pusht zijn broer om verder te gaan,” vertelde Clive Owen in Cannes, “die broer heeft geen keuze, ze zijn volledig met elkaar verbonden. Het is ingewikkeld, mensen zitten gevangen in een situatie, en daarom ook interessant om te onderzoeken. De notie dat je niet kan ontsnappen aan wat in je bloed zit is waar voor iedereen”.

IVO DE KOCK

GENRE misdaaddrama

REGIE Guillaume Canet

SCENARIO Guillaume Canet & James Gray

FOTOGRAFIE Christophe Offenstein

MUZIEK Mario Grigorov

CAST Clive Owen (Chris), Marion Cotillard (Monica), Mila Kunis (Natalie), Billy Crudup (Frank), James Caan (Leon), Matthias Schoenaerts (Anthony Scarfo)

PRODUCTIE USA – 2013 – 144’

BLOOD TIES

Leave a comment