Phil Lord & Christopher Millers The Lego Movie: Alles is fantastisch

dec 30, 2017   //   by Ivo De Kock   //   animatie, film, genre  //  No Comments

THE LEGO MOVIE

Everything is awesome”, “alles is fantastisch, alles is cool!” brult Emmet, de The Lego Movie hoofdpersoon met het eeuwig lachende lego-gezicht, mee met het oorworm-lied dat een verplichte hit is in Lego City. Bouwvakker Emmet en zijn collega’s worden gehersenspoeld door televisie en reglementen die eisen dat alles “volgens het instructieboekje” loopt. Conformisme is de regel in een fascistisch rijk gerund door een Lord Business die de ‘meesterbouwers’ heeft uitgeschakeld en plannen smeedt om de status quo te ‘verlijmen’.

THE LEGO MOVIE

De dictator is als de dood voor chaos en omdat hij inertie prefereert wil Lord Business de lego-mensen ook hun illusie van bewegingsvrijheid afnemen. De droom dat alles fantastisch is dreigt te veranderen in een nachtmerrie waar uniformiteit, machteloosheid en gehoorzaamheid overheersen. Een beetje tegen wil en dank wordt Emmet een meesterbouwer die het verzet tegen deze gruwelijke dictatuur moet leiden.

De satirische avonturenfilm The Lego Movie is heerlijke animatie: hels geritmeerd, parodiërend, relativerend en vol verrassingen. De inspiratiebron is nochtans duidelijk (The Matrix) en het thema bekend. Een sociale revolutie die ontketend wordt in een totalitaire samenleving waar de repressie niet kan beletten dat de als poppen behandelde mensen een kritisch bewustzijn bereiken.

THE LEGO MOVIE

Net zoals Elysium en The Purge speelt The Lego Movie via een met de popcultuur verbonden verhaal (van Batman over Superwoman tot Superman zijn alle striphelden van de partij) in op de heersende malaise en de diepgewortelde angsten verbonden met de crisis. Het verzet krijgt daarbij een hoog Occupy-gehalte en het smiley-gezicht van Emmet is een variant van het iconische Guy Fawkes-masker. De buitengewone ‘doorsneemens’ Emmet is een subversieve held.

THE LEGO MOVIE

Zijn versteende, onpersoonlijke en gladgepolijste look maakt van hem een anti-held die zijn vertrouwde omgeving moet verlaten om in bovennatuurlijke werelden de grenzen van zichzelf en zijn medemensen te verleggen. Via een mooie twist komt daar de kinderlijkheid-volwassenheid-verbeelding problematiek bij (en overdracht tussen kind en ouder). Dat levert een hoopvol slot op maar ook dan blijft in ons onderbewustzijn de even donkere als hilarische beginscène hangen. Een mix van Brazil en Groundhog Day waarin de normale dag van een doorsnee Lego-mens een nooit-eindigende nachtmerrie blijkt.

IVO DE KOCK

GENRE animatie

REGIE Phil Lord & Christopher Miller

SCENARIO Dany & Kevin Hageman, Phil Lord & Christopher Miller

FOTOGRAFIE Barry Peterson & Pablo Plaisted

MUZIEK Mark Mothersbaugh

CAST Chris Pratt (Emmet), Will Arnett (Batman), Elizabeth Banks (Lucy), Craig Berry (Blake), Alison Brie (Unikitty), David Burrows (Octan Robot), Anthony Daniels (C-3PO), Will Ferrell (Lord Business), Morgan Freeman (Vitriuvius)

PRODUCTIE USA – 2014 – 100’

THE LEGO MOVIE

Leave a comment