Christopher Nolans Batman Begins: Een menselijke, feilbare superheld

okt 8, 2017   //   by Ivo De Kock   //   actueel, comics, dvd, film, genre, Nolan, regisseur  //  No Comments

BATMAN BEGINS

Batman is a marvelously complex character – somebody who has absolute charm and then, just like that, can turn it into ice-cold ruthlessness” zei Christopher Nolan toen hij Batman Begins draaide, “superheroes fill a gap in the pop culture psyche, similar to the role of Greek mythology. There isn’t really anything else that does the job in modern terms. For me, Batman is the one that can most clearly be taken seriously. He’s not from another planet, or filled with radioactive gunk. I mean, Superman is essentially a god, but Batman is more like Hercules: he’s a human being, very flawed, and bridges the divide.

BATMAN BEGINS

Regisseur Christopher Nolan heeft heel wat te vertellen over cinema en zijn films maar op de dvd van Batman Begins is geen commentaar te vinden. Wel documentaires met interviews. Jammer, want dat was ongetwijfeld de meest ongewone, subversieve én onderschatte blockbuster van de Amerikaanse filmzomer van 2005.

Met dat initiatieverhaal berooft de maker van Insomnia de stripfiguur van zijn superheldstatuut. Meer nog, Batman wordt een menselijke, gemaskerde wreker die met waanzin en terreur flirt. Een tragische en getraumatiseerde man die minstens even gevaarlijk is als de criminelen die hij nazit. “In feite wordt hij zijn eigen grootste nachtmerrie” zegt Nolan in een van de zeven documentaires.

BATMAN BEGINS

Hij vult aan dat in deze franchise-aflevering “het geweld verontrustender is” en “Batman feller, wispelturiger en dierlijker”. We vernemen ook dat deze blockbuster heel klein begon: in de garage van Nolan. Onder de werktitel ‘The Intimidation Game’. En dat vat perfect wat Batman doet; intimideren door zijn uiterlijk en zijn gedrag. Zo belandde de post 9/11-held in een superproductie die veel entertainmentregels (m.b.t. plezier en verstaanbaarheid) met de voeten treedt. Maar dat aspect blijft onbelicht, bedolven onder flink wat making of-beelden.

IVO DE KOCK

BATMAN BEGINS S.E. van Christopher Nolan; Film: *** / Extra’s: *** (documentaires), dis. Warner.

BATMAN BEGINS

Leave a comment