Kelly Reichardts Meek’s Cutoff: Ontluisterende verovering van het westen

sep 23, 2016   //   by Ivo De Kock   //   Algemeen, film, genre, regisseur, western  //  No Comments
meeks-cutoff

MEEK’s CUTOFF

De Amerikaanse onafhankelijke cinema heeft een nieuw icoon: Kelly Reichardt. De cineaste maakte indruk met twee roadmovies. Old Joy, waar twee vrienden een geïmproviseerde wandeling door een woud maken, en Wendy and Lucy over een jonge vrouw die op zoek gaat naar een job en haar hond. Het kader, de personages en de thema’s zijn telkens typisch Amerikaans maar stilistisch is het allesbehalve mainstream. Reichardt heeft een zwak voor slow cinema, voor films die de tijd nemen om ervaringen, plaatsen, situaties en mensen minutieus te ontleden. Warm en empathisch.

Meek’s Cutoff is opnieuw een roadmovie, maar dan in westernvorm. Dit waargebeurd verhaal speelt in het Oregon van 1845 waar showman en avonturier Stephen Meek een groep toekomstige settlers door onherbergzame gebieden gidst. Of liever: door onbekend terrein leidt want al snel ontstaat bij de drie pionier-gezinnen de indruk dat de trapper zijn weg kwijt is in de wildernis. Een zwervende indiaan die het pad van de karavaan huifkarren kruist doet de spanningen hoog oplopen maar laat ook de hoop herleven.

meeks-cutoff-2010

MEEK’S CUTOFF

Bij het vertellen van dit oer-Amerikaans verhaal – de verovering van het westen en het ontstaan van de Amerikaanse droom – kiest Reichardt niet voor lyriek maar voor demystificatie. De natuur is mooi maar hard en de dagelijkse realiteit is eerder prozaïsch dan poëtisch. Reichardt focust niet op helden maar op beproevingen: het oversteken van een rivier, het afdalen van een helling, het herstellen van materiaal, ongelukken, onderlinge spanningen en problemen met honger, dorst, vermoeidheid, ziekte,… Van een simpel goed vs. kwaad conflict is er geen spoor: de immigranten zijn even bang als de Native Americans ongerust zijn.

Dit is het verhaal van een opschepper die zonder plan een groep mensen de woestijn inleidt,” aldus Reichardt, “hij wordt totaal afhankelijk van lokalen die sociaal anders zijn en die hij niet vertrouwt. Zaken die ook hier en nu relevant zijn”. Ze blijft geboeid door de relatie tussen natuur, individu en samenleving. Haar personages zoeken een manier om te leven in een moeilijk te controleren natuur, in een cultuur verankerd in gewelddadig individualisme en in een samenleving waar de vreemdeling (de ander) als bedreigend gevaarlijk wordt ervaren. Zoals Reichardt zoeken ze ruimte voor beweging.

IVO DE KOCK

(Artikel verschenen in FILMMAGIE, mei 2012)

GENRE Western

REGIE Kelly Reichardt

SCENARIO Jonathan Raymond

FOTOGRAFIE Chris Blauvelt

MUZIEK Jeff Grace

CAST Michelle Williams Emily Tetherow), Bruce Greenwood (Stephen Meek), Paul Dano (Thomas Gately), Will Patton (Soloman Tetherow), Zoe Kazan (Millie Gately)

PRODUCTIE USA – 2010 – 104’

meeks-3-women

MEEKS CUTOFF

Leave a comment