Roger Moore, 7 maal 007 en ontelbare keren onderschat

mei 23, 2017   //   by Ivo De Kock   //   actueel, interview, necrologie, nieuws  //  No Comments

THE SPY WHO LOVED ME

“De doorsnee held heeft een super ego, een gevoel van onoverwinnelijkheid en een doodswens. Hij is lichtjes gestoord, niet?” Roger Moore (1927-2017) is niet meer. De acteur die eigenlijk een komisch genie was maar vooral bekend werd als romantisch held relativeerde alles, inclusief zichzelf. Het is geen toeval dat de man die 7 maal 007 speelde van Ian Flemings James Bond een tongue in cheek held maakte. Met charme en een stevige knipoog. Roger Moore speelde, zeker als Bond, tegelijk een personage en een commentaar op dat personage. Hij was ook een man zonder kapsones, zoals we mochten vaststellen toen we hem in 1985 interviewden in Deauville voor zijn laatste Bond-optreden, A View to a Kill.

A VIEW TO A KILL

Zijn opmerking dat hij er mee stopte als Bond-vertolker omdat hij geen actiescènes met een rolwagentje wou doen haalde het interview niet maar het volgende wel:

Wat maakt de Bond-films zo aantrekkelijk voor het publiek?

Roger Moore: Twee dingen, denk ik. Eerst het feit dat de kijker iedere keer waar voor zijn geld krijgt. En ten tweede het herkenningseffect. Bond-films veranderen niet. Fundamenteel gaat het iedere keer weer over de strijd tussen goed en kwaad. De mensen willen een eenvoudig basisverhaal, met de gebruikelijke effecten en gadgets. Het Bond-publiek heeft geen boodschap aan verrassingen.

THE MAN WITH THE GOLDEN GUN

Ook zonder uw aanwezigheid op dit festival wordt de nieuwe Bond wel een succes. Waarom doet u telkens opnieuw mee aan dit promotiecircus?

Roger Moore: Dat ik ook niet iedere keer. Toevallig had ik dit jaar tijd, en omdat men mij heel vriendelijk gevraagd heeft om een handje te helpen, kon ik dat echt niet weigeren…

Ook al omdat  A View to a Kill uw laatste Bond-film is?

Roger Moore: Inderdaad.

MOONRAKER

Dat zei u de vorige keer ook.

Roger Moore: Ik zal het blijven zeggen. Dat heeft gewoon te maken met het feit dat ik ook wel wat anders wil doen dan James Bond zijn. Als ik zeg dat ik opnieuw een Bond wil draaien, dan denken regisseurs met eventuele interessante projecten dat ik geen tijd heb. Zo mis ik misschien een leuke kans. Maar wat ik ook doe, het moet commercieel blijven. Dat is een vereiste. Het heeft geen zin films te maken waar geen kat naar komt kijken, want dan gaat er geld verloren en vallen er slachtoffers onder de acteurs en de technici die aan de film gewerkt hebben. Daarom doe ik films als Gold en Shout at the Devil.

En daarom neemt men u niet serieus als acteur?

Roger Moore: Poeh, Liberace werd bekritiseerd, omdat hij te veel juwelen draagt tijdens zijn pianoconcerten. Hij reageerde daarop met te zeggen: Op weg naar de bank ween ik de hele tijd. Voor mij geld hetzelfde. Ik snik het uit op weg naar Zwitserland.

OCTOPUSSY

Toch acteert u graag?

Roger Moore: Ja, omdat ik dan dergelijke vragen mag antwoorden. Nee, een beetje ernstig. Het geeft me de kans om iemand anders te worden.

U houdt niet van uzelf?

Roger Moore: Niet erg nee. Er zijn zoveel mensen, die ik zou willen zijn, en zoveel dingen, die ik zou willen kunnen. Daarom ben ik graag acteur. Het geeft me de kans om me achter die andere mensen te verbergen.

THE SAINT

Wie vindt u het meest geschikt als uw opvolger voor Bond?

Roger Moore: John McEnroe.

Ivo De Kock

(Artikel verschenen in Panorama, 15 oktober 1985)

PDF: Roger Moore Interview

FOR YOUR EYES ONLY

Leave a comment