Best of 2023: Fincher, Nolan en de schaduw van Hoopers kettingzaag

nov 13, 2023   //   by Ivo De Kock   //   actueel, filmkritiek, nieuws, thema  //  Reacties uitgeschakeld voor Best of 2023: Fincher, Nolan en de schaduw van Hoopers kettingzaag
The Killer – David Fincher

Een beetje arbitrair die jaarlijstjes, maar toch beginnen we er elk jaar weer aan. Het is ook manier om even stil te staan bij de ‘state of cinema’.

Top vijf bioscoopfilms 2023:

  1. The Killer
  2. Oppenheimer
  3. Babylon
  4. Klondike
  5. Smoke Sauna Sisterhood & No Bears

Film zal relevant blijven zolang we genieten van het samen met anderen in het donker kijken naar beelden die flikkeren op een groot scherm. Dat werd nog eens bevestigd toen we deze zomer een filmpje meepikten in L.A.’s legendarische Chinese Theatre op Hollywood Boulevard. Daar stonden Barbie én Oppenheimer op het programma. Het werd, met het oog op de kids, voor ons Greta Gerwigs Barbie & Ken avontuur. Op smaak gebracht door een, niet enkel omwille van de LA en Venice Beach inside grappen, laaiend enthousiast publiek. We zullen het niet snel vergeten. De juichkreten en het applaus na “I’m just so tired of watching myself and every single other woman tie herself into knots so that people will like us” aan het einde van Gloria’s “it’s literally impossible to be a woman”-speech.

Oppenheimer – Christopher Nolan

Als kinderfilm voor volwassenen charmeert Barbie met een mix van humor, kritiek en relativering maar om te blijven nazinderen wanneer we in de achteruitkijkspiegel naar 2023 kijken is ie toch net te afgelikt, te geformatteerd. Met dat gevoel bleven we dit jaar helaas wel meer zitten. Veel hype maar ook nog meer middelmaat en zelfs bij leuke ‘kleine’ films (Falcon Lake, The Quiet Girl, War Pony) iets te weinig rauwheid en radicaliteit (overigens ook bij Scorsese’s epos Killers of the Flower Moon). Vijf bioscooptitels, en dan vooral David Finchers pure cinema vingeroefening, sprongen er dit jaar uit maar voor de grootste cinefiele adrenaline schok zorgde, met dank aan een fraaie Franse Blu-ray release, een kras ‘oudje’: Tobe Hoopers The Texas Chainsaw Massacre. “A piece of art” volgens William Friedkin (van wie we dit jaar helaas afscheid moesten nemen) en eentje die we ook wel op dat reuzescherm in Los Angeles hadden willen (terug)zien. Rauwe cinema mag voor ons in 2024 een comeback maken. Plastic is niet zo fantastic.

IVO DE KOCK

The Texas Chainsaw Massacre – Tobe Hooper