Film top vijf van 2022

nov 22, 2022   //   by Ivo De Kock   //   actueel, filmkritiek, nieuws, thema  //  No Comments
Licorice Pizza

We moeten het dit jaar zonder ijspistes stellen – toch in steden die een besparingsmodus hebben ingeschakeld – maar de filmlijstjes blijven overeind. Een te koesteren traditie.

Top 5 2022 – Ivo De Kock

  1. Licorice Pizza van Paul Thomas Anderson
  2. Armageddon Time van James Gray
  3. Les Olympiades van Jacques Audiard
  4. Blonde van Andrew Dominik
  5. Close van Lukas Dhont
Armageddon Time

Zijn we, filmmakers en -liefhebbers, ons gevoel voor humor kwijtgespeeld tijdens de pandemie? Het lijkt erop want een echte grote komedie, of zelfs maar een goede, hebben we dit jaar niet gezien. OK, Licorice Pizza is niet humorloos maar een komedie kan je P.T.A.’s jongerenportret (of  James Grays variant Armageddon Time) niet noemen. Les Olympiades komt er nog het dichtste bij maar een volbloed Billy Wilder (“Wanneer je filmkijkers de waarheid wil vertellen, wees dan grappig of ze verscheuren je”) is Jacques Audiard nu ook weer niet. “Cinefielen hebben de neiging om de komedie te onderwaarderen, te beschouwen als een niet ernstig genre,” liet Thierry Frémaux zich ooit in Cannes, de hoogmis van de ernst, ontvallen, “terwijl het een van de moeilijkste genres is en een intelligent publiek vereist”. Laat 2023 het jaar van de comeback (of de reboot) van de komedie worden!

Les Olympiades – regie Jacques Audiard

Leave a comment