Flashback. De beste 10 films van de jaren 2010: Apocalypse Now!

dec 26, 2019   //   by Ivo De Kock   //   actueel, filmkritiek, nieuws  //  No Comments
The Tree of Life

Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow” was het devies van Albert Einstein. Vooruitblikken is belangrijker dan achteruit kijken maar af en toe stilstaan bij wat voorbij is helpt om wat komt beter te waarderen. In het besef dat onze kijk verandert. “Every single year, we’re a different person. I don’t think we’re the same person all of our lives” liet Steven Spielberg zich ontvallen. Onze top 10 van de jaren 2010 is dan ook een momentopname. Al gaat het om films die al een tijd een plekje vonden in ons filmgeheugen.

Carol
  1. The Tree of Life van Terrence Malick
  2. Carol van Tod Haynes
  3. Uncle Boonmee Who Can Call His Past Lives van Apichatpong Werasethakul
  4. Mother! van Darren Aronofsky
  5. L’inconnu du lac van Alain Guiraudie
  6. Burning van Lee Chang-dong
  7. Take Shelter van Jeff Nichols
  8. The Irishman van Martin Scorsese
  9. Cosmopolis van David Cronenberg
  10. Under the Skin van Jonathan Glazer & Melancholia van Lars von Trier
Under the Skin

T- D, S- Z- Th, B- T- V, H- T- D- K- G, S- Z- P- B, Ba-Ba- T- T, K- Kuh- Ch, Th- V- Th, Zzz- Sss- Bzz- Ch, B-B-Buh- V-V-Vuh, G-G-Guh.” De eerste klanken van Under the Skin decoderen is even moeilijk als dè jaren 2010 films aanwijzen. Terugblikkend blijken de jaarlijkse ‘best 10‘ lijstjes als tijdsgebonden en onvolledige impressies weinig houvast te bieden. De tijd terugdraaien, door de-aging en gekleurde herinneringen, is het thema van de laatste ‘grote’ film van het decennium, Scorsese’s The Irishman, en een verlangen dat de onderstroom vormt van deze apocalyptische decade. Het leverde poëtische, bevreemdende en vreemde films op. Met surrealisme en anarchisme flirtende dystopische nachtmerries die ons op weg zetten naar urgente Jokers of (Les) Misérables en eind 2019 nog nazinderden. Dankzij ultieme woorden (“The earth is evil. Nobody will miss it” in Melancholia) en obscure beelden (Scarlett Johansson doet in Under the Skin de male gaze wegzinken in een zwarte brij). Apocalypse Now!

IVO DE KOCK

Melancholia

Leave a comment