The Peanut Butter Falcon van Tyler Nilson & Michael Schwartz: Kleine man met groot hart

okt 22, 2019   //   by Ivo De Kock   //   Algemeen, avontuur, film, genre, regisseur  //  No Comments
The Peanut Butter Falcon

I can’t be a hero because I am a Down syndrome person” zegt de jonge Zak in Deauville’s Publieksprijs The Peanut Butter Falcon. “Wat heeft dat te maken met je hart?” reageert outlaw Tyler schouderophalend. Daarmee is de toon gezet. Scenaristen-regisseurs Tyler Nilson en Michael Schwartz springen nonchalant maar empatisch om met ‘beperkingen’ (Zak) en trauma’s (Tyler).

The Peanut Butter Falcon

Hun sprookje mag dan voorspelbaar zijn, de avontuurlijke roadtrip van het door toeval gevormde duo-op-de-vlucht wordt nooit sentimenteel. Een komedie wordt het evenmin maar met lichtvoetige humor vermijdt deze indie buddy movie in tegenstelling tot de doorsnee American Independent de valkuilen van sombere ernst en donker pessimisme. Terwijl er voldoende gekke momenten zijn – zoals een pistoolvurende blinde man die Zak absoluut wil dopen – om prettig gestoord te blijven.

Vergeet Rain Man en Forrest Gump want ondanks de sterrencast (Shia LaBeouf, Dakota Johnson, Thomas Haden Church, Bruce Dern) biedt The Peanut Butter Falcon gevestigde acteerwaarden niet de kans om alle registers open te trekken met de vertolking van een persoon met een beperking. Zack Gottsagen vertolkt de rol van een jongeman met Down die ontsnapt uit het ouderlingenhuis waar hij wordt opgevangen, maar hij is ook een Down syndrome person en speelt een variant van zichzelf. De makers schreven trouwens het script nadat ze Zack ontmoetten en lieten op de set ruimte voor de interactie tussen hem en method actor Shia LaBeouf. Dat helpt om de ontwikkeling van de relatie tussen hun personages levendig te houden. Waardoor de gekke droom (worstelaar worden en op zoek gaan naar een via VHS cassettes ontdekt idool) van een kleine man met een groot hart voor hem en zijn reisgezel louterend kan werken.

The Peanut Butter Falcon

Dat de tocht zo’n aangename vibe creëert is ook te danken aan het feit dat het landschap hier meer is dan een decor. De rivier, het haventje met visserbootjes, de korenvelden, de moerassen, de zee, de baanwinkels en de houten huizen; je kan deze leefwereld haast aanraken, ruiken en proeven. Het is authentiek, echt zoals Tylers wankele boot en het door Zak laconiek opgenomen ei zo na verdrinken.

IVO DE KOCK

GENRE avontuur

REGIE Tyler Nilson & Michael Schwartz

SCENARIO Tyler Nilson & Michael Schwartz

FOTOGRAFIE Nigel Bluck

MONTAGE Kevin Tent & Nathaniel Fuller

MUZIEK Jonathan Sadoff, Zachary Dawes, Noam Pikelny & Gabe Witcher

CAST Shia LaBeouf, Dakota Johnson, Zack Gottsagen, John Hawkes, Thomas Haden Church, Bruce Dern, Jon Bernthal

PRODUCTIE USA – 2019 – 99’

DISTRIBUTIE The Searchers

RELEASE 18 december

The Peanut Butter Falcon

Leave a comment