Jonah Hills Mid90s: Cool Kids & The Gang

feb 4, 2019   //   by Ivo De Kock   //   Algemeen, drama, film, genre, regisseur  //  No Comments
Mid90s Photo Tobin Yelland

“Vaak denken we dat onze levens de allerslechtste zijn, maar wanneer je in eender wiens kast zou kijken, you wouldn’t trade your shit for their shit.” Het is de enige wijsheid die gang leider Ray in petto heeft voor de 13-jarige Stevie wanneer die in Mid90s verbijsterd ontdekt dat een van zijn skate idolen dakloos is.

MID 90S Photo Tobin Yelland

Met zijn regie-debuut wil de Amerikaanse acteur Jonah Hill ons (ondanks zijn oog voor details en gevoel voor muziek) geen tijdsbeeld, socio-economische analyse, psychologisch portret of metaforisch verhaal serveren. Met zijn, aan Larry Clark en Richard Linklater herinnerende, nonchalante stijl die vertrouwt op improvisatie tracht Hill enkel het gedrag en de interactie van een groep jonge skaters te observeren.

Daarbij ontstaat geen verhaal of traject, het bescheiden (maar niet onder woorden gebrachte) doel van de kids die gevolgd worden is vriendschap én coolness. De ambities van de regisseur van Mid90s zijn al even bescheiden. Armoede, machismo, geweld, politiebrutaliteit en falend ouderschap komen aan bod maar Hills enige boodschap is dat een subcultuur kan helpen om te overleven.

Mid90s

Niet dat er loutering en succes opduiken wanneer Stevie de agressie van zijn gefrustreerde broer Ian en het onbegrip van zijn narcistische moeder Dabney ontvlucht in een wereld waar Skate Skills en een rebelse spirit voor status, plezier en samenhorigheid zorgen. De wereld van jongeren die in een skate shop werken, baarlijke nonsens vertellen, rondhangen, illegale skate wedstrijden organiseren en feestjes onveilig maken.

Stevie krijgt slechte raad (“Don’t thank people because they’ll thinkg you’re gay”), maakt van skaten een vorm van zelfkastijding, geniet ervan opgejaagd te worden door de politie en blijft cool bij een serieuze (door een amateur-Spielberg gefilmde) crash. Zeker is dat Stevie enkel tijdelijk te gast is in deze energieke gemeenschap, de vraag blijft of hij zich na het rituele afscheid van het gezin en de groep als volwassene zal kunnen ontplooien. Er is immers geen tot catharsis leidend happy end. Mid90s is geen moraliserende fabel maar schittert met aanstekelijke observaties van rebels without a cause.

IVO DE KOCK

(Artikel verschenen in Filmmagie, n° 693, maart 2019)

Mid90s

GENRE coming of age drama


REGIE Jonah Hill

SCENARIO Jonah Hill

FOTOGRAFIE Christopher Blauvelt

MONTEUR Nick Houy

MUZIEK Trent Reznor & Atticus Ross

CAST Sunny Suljic (Stevie), Lucas Hedges (Ian), Katherine Waterston (Dabney), Na-kel Smith (Ray), Olan Prenatt (Fuckshit), Gio Galicia (Ruben), Ryder McLaughlin (Fourth Grade), Alexa Demie (Estee).

PRODUCTIE USA – 2018 – 84’

DISTRIBUTIE Cinemien

RELEASE 20 maart 2019

Mid90s

Leave a comment