Bo Burnhams Eighth Grade: Ongemakkelijk opgroeien

jan 3, 2019   //   by Ivo De Kock   //   Algemeen, drama, film, genre, komedie, regisseur  //  No Comments
Eighth Grade

“Opgroeien kan beangstigend en vreemd zijn” zegt de 13-jarige Kayla tegen haar You Tube volgers. Online oogt ze zelfzeker en communicatief maar wanneer we haar volgen tijdens de laatste week middenschool blijkt ze eerder onzeker en zwijgzaam te zijn. Met haar prijs van ‘Most Quiet’ scholiere wil ze van schaamte onder de grond kruipen en tijdens een zwembadfeestje waar ze met het foute cadeau opduikt zou ze, zeker in badpak, liever niet gezien worden (behalve door de hippe jongen die haar negeert).

Eighth Grade

Met lood in de schoenen, maar toch een tikkeltje hoopvol, bezoekt ze haar toekomstige high school en proeft ze van een tegelijk opwindende en angstaanjagende wereld. Dat haar gids en nieuwe heldin Olivia gewoon een oudere, even onzekere, versie van zichzelf is ontgaat Kayla. Zelfs wanneer Olivia “Eighth grade is the worst” zucht. Kayla voelt zich zo ongemakkelijk dat ze niet ziet hoe moeilijk anderen het hebben. En hoezeer haar, goedmenende maar onhandige, vader worstelt met zichzelf, zijn emoties en vaderschap. Het duurt even voor ze doorheeft dat “being yourself is, like, not changing yourself to impress someone else.

Eighth Grade

You Tube komiek Bo Burnham weet, zonder het coming-of-age genre heruit te vinden, toch enkele valkuilen te vermijden. Zo belicht hij het belang en de impact van sociale media zonder in een cynische satire te vervallen. Terwijl hij knipoogt naar de ‘awkward kids‘ van The Breakfast Club en Lady Bird zonder cliché personages en stereotiepe situaties op te voeren. Wat opvalt aan Eighth Grade is het respect waarmee de personages worden benaderd (niemand wordt geridiculiseerd), de onnadrukkelijke suggestieve stijl en de weinig platvoerse humor.

Burnham gaat niet voor de romantische uitweg van de ‘coole rebel’; Kayla wil geen ster worden maar een ‘ik besta’ statement maken. Eighth Grade tracht geen situaties maar eerder emoties herkenbaar te maken. Ongemak, onzekerheid, twijfel, angst. Niet de anderen of de school zijn de hel. Ongemak is een inwendige emotie die leidt tot onbeholpen gedrag. Bij jong en oud, zo blijkt wanneer vader Mark zijn gevoelens stuntelend verwoord. Dit is een warm, authentiek kleinood.

IVO DE KOCK

Eighth Grade

GENRE coming of age drama

REGIE Bo Burnham

SCENARIO Bo Burnham

FOTOGRAFIE Andrew Wehde

MUZIEK Anna Meredith

CAST Elsie Fisher (Kayla Day), Josh Hamilton (Mark Day), Emily Robinson (Olivia), Jake Ryan (Gabe), Daniel Zolghadri (Riley), Catherine Olivieri (Kennedy)

PRODUCTIE USA – 2018 – 93’

DISTRIBUTIE Cinemien

RELEASE 20 februari 2019

Eighth Grade

Leave a comment