Howard Hawks His Girl Friday: De briljantste krantenkomedie uit de filmgeschiedenis

jul 25, 2018   //   by Ivo De Kock   //   actueel, Algemeen, dvd, film, genre, komedie, regisseur  //  No Comments

HIS GIRL FRIDAY

Ben Hechts en Charles Mac Arthurs theaterstuk ‘The Front Page’ werd briljant verfilmd door Billy Wilder in 1974 als The Front Page (met zijn favoriete duo Walter Matthau en Jack Lemmon) maar zelfs die parel overtreft de klassieke versie van Howard Hawks uit 1940 niet. His Girl Friday is sublieme screwball comedy.

HIS GIRL FRIDAY

Voor Howard Hawks was het recept van een goede film eenvoudig: minstens drie goede scènes en geen enkele slechte. Zijn uit 1940 daterende komedie His Girl Friday, na de 1931-versie van Lewis Milestone de tweede verfilming van het door Ben Hecht en Charles MacArthur geschreven toneelstuk ’The Front Page’, bevat méér dan drie goede scènes en irriteert het publiek nooit.

Het is een briljante krantenkomedie over een gescheiden stel dat professioneel uitstekend samenwerkt: de cynische hoofdredacteur Walter Burns (Cary Grant) en de door de nieuwsmicrobe gebeten journaliste Hildy Johnson (Rosalind Russell). Achter het verbale steekspel van dit duo gaan geheime motieven (Walter wil zijn sterreporter niet kwijt, Hildy zoekt engagement in een huwelijk met een keurige man) en sluimerende emoties (onuitgesproken liefde) schuil.

HIS GIRL FRIDAY

De ’screwball comedy’ verbergt een romantische komedie. Waardoor dit temporijk blijspel een magisch karakter krijgt. His Girl Friday is tegelijk scherp en gevoelig, ontluisterend en verbeeldingsrijk. Hawks en zijn acteurs zorgen met een aaneenschakeling van wervelende scènes voor sprankelende cinema.

IVO DE KOCK

 

HIS GIRL FRIDAY: Regie: Howard Hawks. Met: Cary Grant, Rosalind Russell, Ralph Bellamy. Productie: USA, 1940, 88’. Distributie: Columbia. Bonusmateriaal: Audiocommentaar Todd McCarthy, documentaires ‘Cary Grant-Making theHeadlines’, ‘Howard Hawks-Reporter’s Notebook’, ‘Rosalind Russell-The Inside Scoop’ en ‘Funny Pages’, foto’s, bioscooptrailer, filmografieën.

HIS GIRL FRIDAY

Leave a comment