Steven Spielbergs ET: De populairste film aller tijden

jun 2, 2018   //   by Ivo De Kock   //   actueel, Algemeen, dvd, film, genre, regisseur, sciencefiction  //  No Comments

ET

E.T. The Extra-Terrestrial mag dan wel niet de beste film aller tijden zijn, het is ongetwijfeld de meest populaire. Zelf noemt Steven Spielberg het zijn meest persoonlijke.

ET

In een inleiding bij de Special Edition dvd ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van E.T. The Extra-Terrestrial geeft de cineast (eindelijk) toe dat de film een reactie op de scheiding van zijn ouders was. Het ouderwetse sprookje van «eeuwig kind» Spielberg draait rond verlatingsangst, het verlangen naar (beantwoorde) liefde en een vervulde wens. Het imaginair buitenaards vriendje van een eenzaam tienjarig jongetje blijkt immers niet alleen echt maar ook liefdevol.

De magische telekinetische kracht en het overlevingsvermogen van E.T. zijn immers verbonden met empathie en liefde. De jongeren en het buitenaardse wezen vinden elkaar in een kinderwereld omdat de volwassenen zozeer bezig zijn met hun eigen realiteit dat ze die «vergeten» wereld niet opmerken. Van ouderen zien we lang alleen benen, vader heeft het gezin verlaten en moeder ziet E.T. niet wanneer hij achter haar rug staat. De volwassenenwereld is in E.T. echter niet zozeer onmenselijk dan wel onemotioneel (het commerciële succes van de film vloeide net voort uit een nood aan gevoelens).

ET

Daarom was het nog zo gek niet dat Spielberg bij het digitaal opkuisen van de film vuurwapens verving door walkietalkies. Spielberg is meer geïnteresseerd in de gevolgen van communicatiestoornissen dan in het creëren van een vijandelijke, gevaarlijke volwassenenwereld; hij verkoos het zoete script van Melissa Mathison boven de meer grimmige denkpiste van John Sayles. Uiteraard is het ook een politiek- correcte reflex, want na de Amerikaanse paranoïde reactie op l l september is het schrappen van een naar de wapens grijpen en accentueren van tolerantie geen slechte zaak.

In een van de documentaires benadrukt Spielberg trouwens dat de retouches (lopen E.T, ruimteschip) en de toevoegingen (langere ziektedag Elliott, Halloween) slechts in functie van de personages en het versterken van de oorspronkelijke ervaring stonden. Daarom werd de verwijderde scène met Harrison Ford als schoolhoofd niét heropgenomen.

ET

Het bonusmateriaal van deze dvd staat gelukkig op het niveau van de film. Producent en documentairemaker Laurent Bouzereau ontdekte uniek beeldmateriaal van John Toll, een Oscarwinnaar die op vraag van Spielberg (lang voor de dvd) bijzondere momenten vastlegde: de screentest van Henry Thomas (na zijn aangrijpend «l don’t care what the president says, you can’t take him, he’s my friend!» verandert Spielberg tranen in een lach met zijn «OK kid, you’ve got the job»),

ET

Spielberg die als travestie Halloween-scènes regisseert, John Williams die aan de piano een thema voorspeelt… Er is ook nieuw beeldmateriaal van de cast- en crewreünie ter gelegenheid van de 20ste verjaardag en van de live muziekuitvoering door een orkest o.l.v. John Williams bij de Los Angeles-première van de gerestaureerde versie. Wie wil, kan de film trouwens bekijken met deze liveopvoering als
soundtrack. Passend, want E.T. is en blijft vooral een ervaring,

IVO DE KOCK

(Artikel verschenen in Film & Televisie n° 528, januari 2003)

ET

 

Leave a comment