The Marx Brothers: De zalig waanzinnige Paramount films

jan 11, 2018   //   by Ivo De Kock   //   actueel, dvd, genre, komedie, portret, thema  //  No Comments

DUCK SOUP

Fans kunnen hun verzameling aanvullen. Na de zesdelige ‘The Marx Brothers Collectie’ (Warner) met de MGM-films van de broers volgt een vijfdelige THE MARX BROTHERS SILVER SCREEN COLLECTION (Universal) met werk uit hun Paramount-periode.

ANIMAL CRACKERS

Gezien de Marx Brothers, eerst als kwartet en later als trio, samen 13 films draaiden (Groucho speelde op zijn eentje nog in zes films, Harpo in twee) ontbreken er nog twee: Room Service (1938) en afscheidsfilm Love Happy (1950). Amper bonusmateriaal ditmaal, maar de films bevatten méér memorabele momenten en het door de briljante Leo McCarey geregisseerde Duck Soup geeft het best vorm aan de komische anarchie van het surreële team. Bovendien is het ‘comedy team’ met Groucho, Harpo, Chico én Zeppo Marx in de Paramount-films nog voltallig.

DUCK SOUP

The Marx Brothers debuteerden op het witte scherm met de verfilming van hun theateract The Cocoanuts (1929). Ondanks een hels werkritme (overdag opnames, ‘s avonds Broadway), een bijna onbestaande verhaallijn (alles draait rond een hoteleigenaar die iedereen tracht te bedriegen), vervelende muzikale intermezzo’s en een slappe regie, sprak de absurde slapstick meteen aan. Ook al omdat taal de personages uit evenwicht bracht (Groucho: “The next time I see you, remind me not to talk to you!”) of chaos creëerde (misverstand over de woorden viaduct en dialoog). Groucho countert looneisen met “Wat maakt iemand een loonslaaf? Loon! Geen loon, geen slaven!”.

THE COCOANUTS

In Animal Crackers (1930) beledigt Groucho favoriet slachtoffer Margaret Dumont: “You’re one of the most beautiful women I’ve ever seen and that doesn’t say much about you”. Een slapstickballet van verdwijnende en opduikende, echte en namaakschilderijen, wordt opgesmukt met absurde oneliners (“Wij drieën zouden een mooi koppel vormen”) en kwinkslagen (“U vindt het een goed idee? Dan kan het niet veel waard zijn!”). Hilarische achtervolgingsscènes op een schip leiden in Monkey Business (1931) tot een door ‘verslaggever’ Groucho becommentarieerd knotsgek schuurgevecht.

HORSE FEATHERS

Groucho zet in Horse Feathers (1932) als onorthodoxe professor Wagstaff een universiteit op stelten terwijl Harpo er ‘cut the cards’ wel héél erg letterlijk neemt. Het absolute meesterwerk van The Marx Brothers is Duck Soup (1933), met een potsierlijke Rufus T. Firefly die oorlog en dictatuur ridiculiseert. Hoogtepunt is de scène waarin Groucho en zijn dubbelganger elkaar zien, denken dat ze in een spiegel kijken en hun spiegelbeeld trachten te ‘ontmaskeren’.

IVO DE KOCK

(Artikel verschenen in FILM-TV-DVD, n°553, juni 2005)

 

THE MARX BROTHERS SILVER SCREEN COLLECTION (Universal): THE COCOANUTS (Film: ** / Extra’s: * ‘Today show’ met Harpo, Groucho en William Marx) // ANIMAL CRACKERS (Film: *** / Extra’s: 0) // MONKEY BUSINESS (Film: ** / Extra’s: * ‘Today show’ met Harpo, Groucho en William Marx) // HORSE FEATHERS (Film: ** / Extra’s: 0 Trailer) // DUCK SOUP (Film: **** / Extra’s: 0 Trailer).

MONKEY BUSINESS

Leave a comment