Jean Eustache herinnerd: Assistent Luc Bérauds ‘making of’

aug 11, 2017   //   by Ivo De Kock   //   actueel, boek  //  No Comments

JEAN EUSTACHE

Luc Béraud was Jean Eustaches regie-assistent bij drie films – La Maman et la Putain (1973), Mes petites amoureuses (1974) en Une sale histoire (1977) – en bundelde ruim 40 jaar later zijn ervaringen in een ‘making of’.

LA MAMAN ET LA PUTAIN

“Klop hard. Als om een dode te wekken” stond te lezen op een papiertje dat Jean Eustache (1938-1981) met duimspijkers op zijn deur bevestigde toen hij op 42-jarige leeftijd vrijwillig de realiteit verliet. Een kogel beroofde Frankrijk van zijn grootste post-Nouvelle Vague cineast. De maker van in tragiek gedrenkte films zoals La Maman et la Putain (1973), Mes petites amoureuses (1974) en Une sale histoire (1977). Autobiografische op de grens van verbeelding en werkelijkheid balancerende werken die haaks stonden op de tijdsgeest die ze weerspiegelden.

Eustache was getormenteerd, een vat vol tegenstellingen bij wie vrouwen, film, alcohol en werk verstrengelden in een leven dat even intens en omstreden was als zijn oeuvre. Gevraagd naar hoe de films van Eustache gemaakt werden, antwoordde acteur Jean-Pierre Léaud “Je ne sais pas. On l’a fait. C’est tout.” Het mysterie blijft ook na het ‘making of’ boek ‘Au travail avec Eustache’ dat zijn assistent (en regisseur van La Tortue sur le Dos en Plein Sud) en vriend Luc Béraud vele jaren later schreef over “een man die verscheurd was tussen zijn engelen en demonen.”

LA MAMAN ET LA PUTAIN

Béraud zet echter wel in de verf hoe persoonlijk het werk van Eustache wel was. Hoezeer hij leefde voor en via film. “Cinema was vitaal voor Jean, dankzij film overleefde hij,” lezen we, en “het leven en film liepen door elkaar; het is misschien wel omdat cinema onmogelijk was geworden voor hem dat hij zijn leven beëindigde.” Eustache was, ademde, leefde cinema maar bleef een mens en een vriend. “Zijn 42 geleefde jaren waren intens en lieten een diepe impressie na bij al wie hem frequenteerde” aldus Béraud. Zeker bij wie getuige was van hoe creatie een worsteling was voor Eustache. “We voelden allen het belang, de moeilijkheid en de ernst” aldus DOP Pierre Lhomme.

IVO DE KOCK

 

Luc Béraud, Au travail avec Eustache (making of), Institut Lumière/Actes Sud, 2017, 264 pag.

JEAN EUSTACHE

Leave a comment