George A. Romero’s Land of the Dead: Politieke parabel

aug 7, 2017   //   by Ivo De Kock   //   actueel, dvd, film, genre, horror, regisseur, Romero  //  No Comments

LAND OF THE DEAD

“I’m not a Hollywood guy” zegt George A. Romero in de making of van Land of the Dead, “ik verlang niet naar bekendheid”. Dat horrortrendsetter Romero houdt van films maken én van mensen die films maken blijkt overduidelijk uit zijn aanstekelijk enthousiasme tijdens de opnames van deze film.

Maar ook uit de warme manier waarop hij Simon Pegg en Edgar Wright (Romero pronkt zelfs met zijn badge van Shaun of the dead) ontvangt wanneer de overgelukkige Britse filmmakers voor hun cameo opduiken. “In de VS is het voor crewleden vaak alleen maar een job, in Toronto zijn ze meer gemotiveerd” vult Romero aan in zijn commentaar.

LAND OF THE DEAD

De cineast benadrukt dat al zijn films “over mensen gaan” en dat dit vervolg op de ‘Trilogy of the Dead’ “een parabel is die laat zien wat er met Amerika is gebeurd”. Schalks voegt hij er aan toe “Dennis Hopper zei ‘ik speel mijn personage als Rumsfeld’ en mijn reactie was: dat is wat ik voor ogen had!”.  Anderzijds geeft Romero aan dat sommigen meer in zijn zombiefilms zien dan er in zit. Zo was het helemaal niet de bedoeling te openen met een scène die verwijst naar een fout gelopen huwelijk. Soms is een kerk immers niet meer dan een locatie.

LAND OF THE DEAD

Vaak is een Special Edition vaak niet zo bijzonder. Dat is nu anders. Op de 2 schijfjes vinden we niet alleen een commentaar en tal van documentaires (o.m. over het werk van zombie-ontwerper Greg Nicotero) maar ook een director’s cut van Land of the Dead. Die bevat slechts 1 ‘nieuwe’ scène (een narratief overbodige maar inhoudelijk interessante met Cholo’s enige zelfzuchtige daad) maar tal van verlengde scènes.

LAND OF THE DEAD

Om de keuring te plezieren knipte Romero in de ‘gore’ momenten (“we mochten bloederige shots niet te lang aanhouden”). Die worden nu in volle glorie hersteld. Tegelijk kleurt het bloed ook opnieuw veel roder. Profondo Rosso zou Romero’s kompaan Dario Argento (“ik ken Asia van toen ze kniehoog was” aldus Romero) zeggen.

IVO DE KOCK

(Artikel verschenen in Filmmagie, n° 571, februari 2007)

 

LAND OF THE DEAD S.E.: George A. Romero; USA 2005; 93’; met Dennis Hopper, Asia Argento, John Leguizamo; beeldformaat 16:9; dis. Paradiso; extra’s: commentaar, documentaires, verwijderde scènes, storyboards.

 

LAND OF THE DEAD

Leave a comment