Peter Yates’ BullItt: Icoon Steve McQueen in legendarische chase-film

feb 13, 2017   //   by Ivo De Kock   //   actie, actueel, Algemeen, cult, dvd, film, genre, regisseur  //  No Comments

BULLITT

You believe what you want. You work your side of the street, and I’ll work mine.” In Bullitt speelt de iconische King of Cool Steve McQueen een “all guts, no glory San Francisco cop“, een agent met een attitude en een coole auto.

“We wilden een moderne western maken”, zegt Peter Yates in zijn commentaar, “daarom filmden we op locatie”. De Britse filmer moet echter toegeven dat het verhaal van Bullitt weinig om het lijf had. “Eigenlijk was er geen verhaal” lacht ook acteur Robert Vaughn in een documentaire, “het visuele aspect primeerde”.

BULLITT

Alles draaide natuurlijk om Steve McQueen, de legendarische acteur die zowel outsider (want antiautoritaire figuur bij uitstek) als icoon was en een romantisch aureool verwierf. door een kort en krachtig leven. De McQueen-mythe wordt in ‘The Essence of Cool’ uitstekend ontrafeld. “De man was magie” klinkt het in deze documentaire maar ook “hij was elke dag aan ’t acteren, zelfs in het echte leven”.

McQueens ‘cool’ straalt van het scherm in Bullitt. Zeker in de legendarische 12 minuten durende autoachtervolging door de straten van San Francisco. Waaghals McQueen drong niet alleen aan op deze in het script afwezige ‘chase’, volgens Yates “wou hij zijn stunts ook absoluut zelf doen. Door demonstratief uit het raam van zijn wagen te leunen maakte McQueen duidelijk dat hij zelf achter het stuur zat”.

De acteur gebruikte zijn ‘star power’ om een The Great Escape-vernedering (van John Sturges mocht hij de motorsprong niet zelf doen) te vermijden. Resultaat was groter realisme en een scène die ook in CGI-tijden overeind blijft. Mede door een krachtige montage. Niet toevallig is het een van de voorbeelden waarmee in de anderhalf uur lange documentaire ‘The Cutting Edge: the Magic of Movie Editing’ de geschiedenis én de mogelijkheden van montage worden geïllustreerd. “De ontdekking van montage bracht cinema tot leven” stelt monteur Walter Murch in een briljant en educatief toemaatje.

IVO DE KOCK

 

BULLITT: Peter Yates, USA, 1968, 113’, met Steve McQueen, Robert Vaughn, Jacqueline Bisset, Robert Duvall, Don Gordon, extra’s: audiocommentaar van regisseur Peter Yates, 1968-documentaire ‘Bullitt, Steve McQueen’s Commitment to reality’, documentaires ‘Steve McQueen: The Essence of Cool’ en ‘The Cutting Edge: the magic of movie editing’ (reg. Wendy Apple); dis Warner.

 

Leave a comment