Roger Corman Death Race 2050: Dystopische actiekomedie met hoog cultgehalte

jan 21, 2017   //   by Ivo De Kock   //   actie, actueel, cult, dvd, dystopie, film, genre, komedie  //  No Comments

DEATH RACE 2050

Aan sequels en reboots geen gebrek maar cultpotentieel is daarbij zelden van de partij. Uitzondering de straight-to-blu-ray dystopische actiekomedie Roger Cormans Death Race 2050. Leuk zelfrelativerend amateurisme.

In 1975 rolde het door Paul Bartel geregisseerde Death Race 2000 (met David Carradine en Sylvester Stallone) van de Roger Corman ambachtelijke productielijn. Een dystopische sciencefiction actiekomedie over een autorace dwars door Amerika waarin deelnemers punten scoren door voetgangers op zo brutaal mogelijke wijze dood te rijden.

DEATH RACE 2050

Een leuke gimmick die ondanks de amateuristische verfilming cultsucces opleverde. In 2008 startte pulpauteur Paul W.S. Anderson in remake franchise op, met volgend jaar luik vier Death Race: Anarchy, die vooral focust op sadistische actie. Ondertussen wordt met Roger Cormans Death Race 2050 ook een soort sequel uitgebracht die spiritueel in de lijn van het origineel ligt.

Met over-the-top actie en vertolkingen gekoppeld aan absurde humor, lage productiewaarden en een dosis maatschappijkritiek. Vooral de spektakelmaatschappij, de winnaarsmentaliteit en het gebruik van geweld moeten het ontgelden. Een potsierlijke Malcolm McDowell (als president met Trump-kapsel) geeft aan dat het gevaar van in de samenleving komt: “The only thing that can kill an American is another American.” Het leuke aan Death Race 2050 is dat dit géén remake of reboot is maar een soort replica sequel die de toon en sfeer van de jaren 70 wil nabootsen. Weinig hoogstaand maar pretentieloos entertainment. Met een hoog cultgehalte.

IVO DE KOCK

 

DEATH RACE 2050: G.J Echternkamp, USA 2016, 92′; met Malcolm McDowell, Manu Bennett, Marci Miller, Burt Grinstead; extra’s: documentaires, verwijderde scènes; FILM: ** / EXTRA’S: **; dis. Universal.

DEATH RACE 2050

Leave a comment