Justin Lins Star Trek Beyond: Onverschrokken gaan waar we al geweest zijn

dec 5, 2016   //   by Ivo De Kock   //   actueel, dvd, film, genre, sciencefiction  //  No Comments
Left to right: Chris Pine plays Captain James T. Kirk and Idris Elba plays Krall in Star Trek Beyond from Paramount Pictures, Skydance, Bad Robot, Sneaky Shark and Perfect Storm Entertainment

STAR TREK BEYOND

Star Trek Beyond is de dertiende film in de Star Trek franchise en de derde aflevering van de nieuwste reeks na J.J. Abrams’ reboot uit 2009. De oorspronkelijke door Gene Roddenberry bedachte sciencefiction-televisieserie liep van 1966 en 1969, een woelige periode in de Amerikaanse geschiedenis, en ging met zijn utopische centrale gedachte (milieuproblemen, politieke conflicten en armoede zijn in de 23ste eeuw uit de wereld geholpen, Starfleet bemanningen dragen vrede uit) tegen de paranoïde tijdsgeest in.

Dat blijkt ook uit de begin jaren 70 ontwikkelde Star Trek The Animated Series dat nostalgie (de stemmen van de oorspronkelijke cast) koppelt aan toekomstdromen (animatie tovert effecten en ruimteschepen op het scherm die de net gestarte bioscoopreeks niet kon bieden) maar vooral ook utopisch getinte avonturen vertelt.

Zachary Quinto plays Spock in Star Trek Beyond from Paramount Pictures, Skydance, Bad Robot, Sneaky Shark and Perfect Storm Entertainment

STAR TREK BEYOND

Boldly go where no man has gone before is niet bepaald het devies van Star Trek Beyond dat zich vooral op bekend terrein begeeft – met een door de personages gedreven avontuur – en de sterk geëvolueerde digitale technologie gebruikt om sciencefiction te versmelten met actiecinema. In die zin is deze derde aflevering van de reboot wèl in harmonie met de tijd. De tijdsgeest staat in teken van actie en Hollywood is in de ban van sequels en franchises, van de permanente herhaling.

Herkenbaarheid primeert op originaliteit, beweging op contemplatie. Het verleden is een schatkist waarin de filmmakers naar hartenlust graaien om een vertrouwd spektakel te creëren. Een fun ride die ons er aan herinnert dat cinema ooit een kermisattractie was. Justin Lin deed iets gelijkaardigs met auto’s, adrenaline, vriendschap en machismo in de Fast and Furious franchise en de Tawainese-Amerikaanse regisseur mag van J.J. Abrams Star Trek Beyond een versnelling hoger laten schakelen.

Chris Pine plays Kirk in Star Trek Beyond from Paramount Pictures, Skydance, Bad Robot, Sneaky Shark and Perfect Storm Entertainment

STAR TREK BEYOND

Met meer actie en explosies maar ook – en dat is de charme van deze film – meer emoties. Lin heeft oog voor de verschillende persoonlijkheden aan boord van de Enterprise, voor hun vriendschapsbanden (de rationele Mr. Spock is minder koel) en de band met hun vliegende thuis. De vernietiging van dit ruimteschip is de traumatische gebeurtenis die deze episode tegen warp speed voortstuwt en het slot waar een replica in elkaar geknutseld wordt illustreert de magie van digitale technologie.

Left to right: Karl Urban plays Bones and Zachary Quinto plays Spock in Star Trek Beyond from Paramount Pictures, Skydance, Bad Robot, Sneaky Shark and Perfect Storm Entertainment

STAR TREK BEYOND

Maar de vijandige planeet en de monsterlijke alien Krall ogen zo vertrouwd dat het ballet van licht, kleur en beweging dat de actie ritmeert iets bezwerend en geruststellend heeft. Ook al omdat de personages alle transformaties en reïncarnaties overleven. Ondertussen is de utopie opnieuw ‘uit de tijd’ en willen we al eens “Beam me up Scottie!” dromen. Of hoe een weinig originele film toch kan wringen.

IVO DE KOCK

STAR TREK BEYOND: Justin Lin, USA 2016, 123′; met Chris Pine, Zachary Quinto, Simon Pegg, Anton Yelchin, Karl Uran; extra’s: verwijderde scènes, documentaires; FILM: *** / EXTRA’S: ***; dis. Universal;

STAR TREK THE ANIMATED SERIES: Gene Roddenberry, USA 1973-1974, 22 x 30′; met William Shatner, Leonard Nimoy, DeForrest Kelly, George Takei; extra’s: commentaar, documentaires; FILM: ** / EXTRA’S: ***; dis. Universal.

Left to right: Simon Pegg plays Scotty, Sofia Boutella plays Jaylah and Chris Pine plays Kirk in Star Trek Beyond from Paramount Pictures, Skydance, Bad Robot, Sneaky Shark and Perfect Storm Entertainment

STAR TREK BEYOND

Leave a comment