Terug naar de jaren tachtig: Herinneringen aan cult filmblad Starfix

nov 30, 2016   //   by Ivo De Kock   //   actueel, boek, filmkritiek, thema  //  No Comments
videodrome-22

VIDEODROME

“De jaren 80 waren niet mijn favoriet film decennium,” zegt William Friedkin in zijn voorwoord bij Le Cinéma de Starfix: Souvenirs du Futur, “maar met zijn iconografie, nauwgezetheid en respect voor de onderwerpen was het door een stel jonge Turken gecreëerde magazine Starfix een voor filmmakers gedroomd fanblad.”

Ondanks haar amper 90 verschenen nummers groeide het Franse Starfix uit tot hèt cultmagazine bij uitstek. Het filmblad met het kinetische logo verscheen voor het eerst op 20 januari 1983, publiceerde een laatste nummer in december 1990 en maakte van 1998 tot 2001 een comeback als Starfix Nouvelle Genération maar was vooral een typisch eighties publicatie.

brazil-19851

BRAZIL

Un pour tous, tous pour un‘ titelt Christophe Lemaire zijn introductie en die Musketiers spirit was cruciaal. Starfix werd bedacht door Christophe Gans en Doug Headline maar (bottom up) gecreëerd door een groep erg jonge filmvrienden (“on vivait Starfix”) met uiteenlopende voorliefdes maar een gedeelde passie voor genre- en auteurfilms.

Cinefielen die zich ver wilden houden van academische filmkritiek maar ook van de promotiemachine van de filmindustrie. Dat bleek hun achilleshiel: Starfix sneuvelde door tijd- (medewerkers sloegen professioneel andere wegen in) en geldgebrek (zonder reclame inkomsten en subsidies).

dawn-of-the-dead

DAWN OF THE DEAD

Headline (Brocellande), Gans (Le Pacte des Loups) en Nicolas Boukhrieff (Le Convoyeur) werden net als hun Cahiers du cinèma voorgangers cineast terwijl de filmmakers die Starfix belichtte in de jaren 90 ruimere erkenning kregen. Dat merk je aan de films en regisseurs die opduiken in deze vintage bundeling: Evil Dead, Scarface, Brazil, Dawn of the Dead, Walter Hill, Paul Verhoeven, John Carpenter en David Cronenbergs Videodrome. In een Starfix 91 luik blikken de Starfixiens terug op hun “cinema van morgen”. Een boeiende trip.

IVO DE KOCK

Arnaud Grunberg (ed), Le Cinéma de Starfix Souvenirs du Futur, Editions Hors Collection, 2016, 318 pag.

streets-of-fire-1984-340x195

STREETS OF FIRE

Leave a comment