James Wans The Conjuring 2: Katholieke ghostbusters

okt 17, 2016   //   by Ivo De Kock   //   actueel, dvd, film, genre, horror  //  No Comments
MK1_0006.dng

THE CONJURING 2

“I know your name, demon, and that gives me dominion over you!” zegt duiveluitdrijver Lorraine Warren in het duivelsdrama The Conjuring 2, het sterk naar The Exorcist knipogende vervolg op de verrassingshit The Conjuring uit 2013. Niet echt verrassende maar wel verdienstelijke bovennatuurlijke horror.

De in Hollywood erg succesvolle Australische cineast met Maleisisch-Chinese roots James Wan wisselt in zijn bizarre carrière torture porn (Saw) af met B-film fantasy thrillers (Insidious), actie blockbusters (Furious Seven) en mainstream horrorfilms in rauwe seventies stijl (The Conjuring). Vakwerk gemaakt met kennis van het genre en gevoel voor mise-en-scène maar in zijn kunstmatigheid onvoldoende dramatisch.

con2-2nd-trl-89927

THE CONJURING 2

Op The Conjuring na, een uitgepuurde bovennatuurlijke thriller op creatieve wijze geïnspireerd door The Exorcist en The Amityville Horror. In The Conjuring 2 fileert Wan opnieuw een waargebeurd verhaal (de zaak Enfield) dat de spokenjagers Ed en Lorraine Warren ditmaal naar het grijze en deprimerende Groot-Brittannië van Margaret Thatcher voert.

Het gaat andermaal om een verhaal van duivelse bezetenheid dat zich afspeelt binnen een gezinswoning met duistere geheimen. Aanvankelijk serveert Wan ons een klinische analyse van de paranormale fenomenen om daarna over te schakelen naar het portret van een familie in crisis.

MK1_4255.dng

THE CONJURING 2

Met respectievelijk een parallel met het filmische suspension of disbelief en een verhaal dat de richting van een sentimenteel melodrama uitgaat. Helaas benadert Wan het genre niet langer met een relativerende knipoog, net als de katholieke protagonisten gelooft Wan in de bijbel en een ‘geloofsdaad’ als wapens in de strijd tegen de demonen. En zweert hij uiteindelijk bij (speciale) effecten om voor catharsis te zorgen.

IVO DE KOCK

THE CONJURING 2: James Wan, USA 2016, 133′; met Vera Farmiga, Patrick Wilson, Frances O’Connor; extra’s: verwijderde scènes, documentaires; FILM: ** / EXTRA’S: **; dis. Warner.

con2-fp-122_77473640

THE CONJURING 2

Leave a comment