10 Cloverfield Lane: Angst voor monsters

sep 11, 2016   //   by Ivo De Kock   //   actueel, dvd, dystopie, film, genre, horror, thriller  //  No Comments
10-cloverfield-lane-2016

10 CLOVERFIELD LANE

“De grote verhalen zijn de wat als verhalen,” zegt J.J. Abrams, “wanneer je tegen iemand zegt: ‘Wat als je ergens vastzat en je werd verteld dat het buiten gevaarlijk is, en dan ontdekt dat het binnen doodeng is. Wat zou je dan doen?”Dat idee vond ik ongelooflijk sterk, dus dat gingen we ontwikkelen”. Dat leidde tot 10 Cloverfield Lane, een door debutant Dan Trachtenberg geregisseerde prent die refereert aan Cloverfield van producent Abrams himself.

Het uitgangspunt van 10 Cloverfield Lane is even eenvoudig als intrigerend: een jonge vrouw wordt door een man vastgehouden in een bunker omdat volgens hem buiten aliens dreigen maar ze ontdekt dat het ook binnen doodeng is. “We wilden het publiek op een verkeerd been zetten door te verwijzen naar Cloverfield, een monsterfilm over aliens,” zegt producent J.J. Abrams, “terwijl het grootste deel van de film een aardbewoner het monster is”.

Debuterend cineast Dan Trachtenberg vult aan dat “alles vanuit het oogpunt van een personage bekeken wordt, we voelen wat zij voelt”. Resultaat is een thriller die spanning puurt uit emoties en niet uit effecten. De geserveerde cocktail van angst en paranoia werkt daardoor zo aanstekelijk dat het einde van de wereld in zicht komt.

IVO DE KOCK

10 CLOVERFIELD LANE: Dan Trachtenberg, USA 2016, 104′; met Mary Elisabeth Winstead, John Goodman; extra’s: commentaar, documentaires; FILM: *** / EXTRA’S: ***; dis. Paramount;

Leave a comment