Zack Snyders Batman vs. Superman: Welkom in het DC Universum

sep 7, 2016   //   by Ivo De Kock   //   actie, actueel, Algemeen, dvd, film, genre, regisseur  //  No Comments
BATMAN v SUPERMAN

BATMAN VS SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE

Zack Snyder is de specialist van de luidruchtige, hyperkinetische over the top actiecinema. Met films als (remake) Dawn of the Dead, 300, Watchmen en Man of Steel leek hij de geknipte man om het DC universum mee te helpen transfereren van strips naar film. Met Batman vs. Superman: Dawn of Justice als vingeroefening en wegvoorbereider voor Justice League en Justice League Part Two.

“Alles vloeit, alles beweegt” wist Heraclitus en dat geldt meer en meer voor film waar niets nog definitief en eeuwig is. Films worden dankzij dvd gereconstrueerd (The Big Red One, Heaven’s Gate), gerestaureerd (de vergeten film noirs Woman on the Run en Too Late For Tears) en in andere (Apocalypse Now Redux, Blade Runner) of langere (Avatar, Lord of the Rings) versies gepresenteerd. Dat leidde al tot discussies over auteurschap en de vluchtigheid van film maar veelal werd het toch gezien als een verrijking. De Ultimate Edition van Batman vs Superman Dawn of Justice maakt duidelijk dat het ook een heel ander soort cinema kan doen ontstaan.

Batman V. Superman: Dawn Of Justice

BATMAN VS SUPERMAN: Zack Snyders uitvergrote, over the top heroïek

De langere versie van Zack Snyders intense actiefilm vult ‘alles vloeit’ letterlijk in: door andere striphelden meer ruimte te geven tijdens de clash tussen de hoeder van Gotham en de redder van Metropolis benadrukt de regisseur dat Warner er vooral op uit is het (comic) ‘DC Universe’ te reconstrueren. Het is niet langer de bedoeling (strip)verhalen te vertellen maar een sfeerrijk universum te creëren met centrale superhelden én gastsuperhelden die verwijzen naar hun ‘eigen’ films.

Batman V. Superman: Dawn Of Justice

BATMAN VS SUPERMAN: Zack Snyders donker, gewelddadig universum

Concepten als originele films, sequels en spin offs verdwijnen daarbij. In de bonusdocumentaires benadrukken de makers dat het hen om één geheel gaat, een (film)wereld van superhelden waar de comic fans zich thuis voelen en graag naar terugkeren. De plotse verzoening van rivalen Batman en Superman mag dan ongeloofwaardig zijn voor old school cinefielen, voor de fans van het DC universum is het part of the roller coaster ride. Op naar Suicide Squad, Wonder Woman, Aquaman, The Flash en Justice League.

IVO DE KOCK

(Artikel verschenen in FILMMAGIE, n° 667, september 2016)

BATMAN VS SUPERMAN DAWN OF JUSTICE: Zack Snyder, USA 2016, 153′; met Ben Affleck, Henry Cavill; extra’s: documentaires; FILM: ** / EXTRA’S: ***; dis. Warner.

BATMAN V SUPERMAN

BATMAN VS SUPERMAN: Zack Snyders stripheldenleger, met Wonder Woman, worstelt met de elementen water en vuur

Leave a comment