Blade Runner, the sequel: Denis Villeneuve waagt zich aan Ridley Scotts cultfilm

jul 18, 2016   //   by Ivo De Kock   //   actueel, film, genre, nieuws, sciencefiction  //  No Comments
Concept art from the Untitled Blade Runner Sequel.

BLADE RUNNER SEQUEL: Concept art voor het ‘Untitled’ project

Denis Villeneuve, regisseur van Incendies en Sicario, start in juli 2016 de opnamen van een nog titelloze Blade Runner sequel. Dit vervolg zou zich naar verluid enkele decennia na Ridley Scotts originele film van 1982 afspelen en Harrison Ford, die in Star Wars The Force Awakens al opnieuw in de huid van Han Solo kroop, is gecast als Rick Deckard. Over het verhaal dat Hamptom Fancher en Michael Green schreven is weinig meer bekend dan dat het geïnspireerd is door de roman van Philip K. Dick ‘Do Androids Dream of Electric Sheep’ die reeds aan de basis van de originele sciencefiction cultfilm lag.

“Ik heb me altijd al aangetrokken gevoeld door sciencefiction films met sterke visuele effecten die ons meevoeren naar parallelle werelden,” zegt Denis Villeneuve, “in dat opzicht is de originele Blade Runner veruit de beste film aller tijden. Ridley Scott had het geniale idee om sciencefiction te combineren met film noir om zo een uniek inzicht te krijgen in de menselijke natuur. De nieuwe Blade Runner is vervolg op de eerste film, enkele decennia later”.

Whiplash-5547.cr2

SICARIO

Een mooie uitspraak maar de vraag is natuurlijk of de Canadese cineast de geknipte man is om deze iconische film aan te pakken. Hij maakte indruk met rauwe, complexe films zoals Polytechnique (2009) en Incendies (2010) maar in Hollywood werden de scherpe kantjes van zijn filmstijl afgevijld. Prisoners (2013), Enemy (2013) en Sicario (2015) zijn stevige actiefilms maar zijn minder krachtig en complex dan zijn ‘Canadese’ films. Het gevaar bestaat dat Villeneuve van de nieuwe Blade Runner een keiharde en gestileerde film maakt zonder de tragiek en de moraliteit van het origineel. Hopelijk is het project voor hem een manier om weer aan te sluiten bij zijn eerste films en hun studie van de soms donkere kanten van de menselijke psyche. Antwoord in 2017 wanneer de film in de zalen verwacht wordt. In afwachting draait Villeneuve nog een sciencefiction vingeroefening, Arrival.

IVO DE KOCK

BLADE-RUNNER-HARRISON

BLADE RUNNER: Harrison Ford bij Ridley Scot

 

 

 

 

Leave a comment