Robert Redfords The Company You Keep: De bezoedeling van idealisme

mei 6, 2016   //   by Ivo De Kock   //   film, genre, politieke film, regisseur, thriller  //  No Comments
_DSC6144.NEF

THE COMPANY YOU KEEP

We stierven allemaal, maar sommigen van ons keerden terug”. “Het was geen droom maar een mogelijkheid die een realiteit had kunnen worden”. “We maakten fouten maar we hadden gelijk”. Met deze uitspraken zetten de personages de toon van The Company You Keep. Acteur-regisseur Robert Redford serveert ons een melancholische karaktergedreven thriller over politieke strijd en persoonlijk engagement.

Het ene onderwerp verbergt daarbij het andere. Ogenschijnlijk staat de Weather Underground, een groep linksradicalen die in de jaren 60 op gewelddadige wijze de Amerikaanse regering wilden omverwerpen, centraal. Maar eigenlijk draait alles om de bezoedeling van sixties idealisme. En slaat Redford een brug naar het heden door ’terroristen’ te associëren met botsende meningen en persoonlijkheden.

_DSC2038.NEF

THE COMPANY YOU KEEP

Het is het gewicht van het verleden dat de New Yorkse huisvrouw Sharon Solarz aanzet om zich te laten vatten door het FBI voor een 30 jaar geleden tragisch afgelopen bankoverval. Haar arrestatie en het onderzoek van journalist Ben Shepard ontmaskert weduwnaar en advocaat Jim Grant als Weather Underground activist Nick Sloan.

De voormalige revolutionair slaat samen met zijn jonge dochter op de vlucht. Niet om opnieuw onzichtbaar te worden maar om zijn oude geliefde Mimi te overhalen om zijn onschuld te bewijzen. Voor zijn kinderen: een dochter betaalde al de rekening voor zijn strijd, een andere dreigt het slachtoffer te worden van zijn verleden.

_DSC3018.NEF

THE COMPANY YOU KEEP

Een cynische afrekening met idealisme en engagement wordt het nooit. Alles draait rond empathie. Jim/Nick leeft mee met zijn strijd- en tijdgenoten terwijl de jonge journalist evolueert van een koele clichédenker (“de voorbije 30 jaar gevat in een zin”) tot een warme idealist (die oog heeft voor de prijs van een verhaal). Ben ontdekt dat de ‘gewetenscrisis’ niet ‘wij waren fout’ is maar ‘wij maken slachtoffers’. Gevraagd naar of ze het opnieuw zou doen antwoordt Sharon “wanneer ik geen kinderen of ouders had, direct”.

Met een intelligente politieke thriller die oog heeft voor complexe personages en menselijk drama wil Redford de geest van jongeren openen voor wat in het hedendaagse Hollywood ouderwets klinkt: onderwijs, geschiedenis, morele journalistiek en idealisme. Naar het voorbeeld van Ben die de stap van Google naar het krantenknipsel zet. Rationeel, zonder nostalgie.

IVO DE KOCK

(Artikel verschenen in FILMMAGIE, n° 636, juli-augustus 2013)

_DSC7201.NEF

THE COMPANY YOU KEEP

GENRE thriller

REGIE Robert Redford

SCENARIO Lem Dobbs naar Neil Gordon

FOTOGRAFIE Adriano Goldman

MUZIEK Cliff Martinez

CAST Robert Redford (Jim Grant/Nick Sloan), Shia LaBeouf (Ben Shepard), Julie Christie (Mimi Lurie), Susan Sarandon (Sharon Solarz), Nick Nolte (Donal Fitzgerald), Chris Cooper (Daniel Sloan), Terrence Howard (Cornelius), Stanley Tucci (Ray Fuller), Richard Jenkins (Jed Lewis)

PRODUCTIE USA – 2012 – 121’

_DSC5219.NEF

THE COMPANY YOU KEEP

Leave a comment