James DeMonaco’s The Purge Anarchy: Politiek geladen dystopische thriller

apr 1, 2016   //   by Ivo De Kock   //   dystopie, film, genre, horror, thriller  //  No Comments
2442_TP2_00013

THE PURGE: ANARCHY

 

Met de dystopische satire The Purge verraste James DeMonaco want een mainstream horrorthriller die ook een politieke geladen drama is zie je niet alle dagen. Een absurd uitgangsidee – de overheid wil geweldloosheid bereiken via een jaarlijkse zuiveringsnacht – leidt tot een politieke allegorie die illustreert hoe geweld verstrengeld is met de Amerikaanse ziel en met het Amerikaanse maatschappelijke bestel. De aanval op de veilige ’thuis’ van een disfunctioneel gezin legt de onzekerheid van de middenklasse, de grote ongelijkheid in de samenleving en de verankering van racisme en geweld in de Amerikaanse cultuur bloot.

In The Purge: Anarchy laat scenarist-regisseur DeMonaco een kwetsbare groep mensen door de onveilige straten van een apocalyptische stad dwalen. De sfeer is donker-cartoonesk zoals de eind jaren 70, begin jaren 80 Hill- en Carpenter-films The Warriors en Escape from New York terwijl de geweldexplosies realisme introduceren.

2442_D007_00402

THE PURGE: ANARCHY

Kogels en vlammenwerpers missen hun impact niet, geweld blijft niet zonder gevolgen. DeMonaco introduceert in het begin de nachtmerrie van de bange blanke man – zwarten met gruwelijke maskers en wapens – om later de zaken om te keren. De street gang drijft enkel een handeltje terwijl de gegoede blanke burgers de echte monsters zijn die veilig een als een social event vermomde slachtpartij organiseren.

DeMonaco creëert drama door de belaagde groep ook interne conflicten te bezorgen. Anti-held Sergeant wil zelf ‘purgen’ en ziet zijn morele waarden op de proef gesteld, een jong koppel kampt met relatie- en communicatieproblemen en een latino moeder en dochter-duo vecht tegen armoede. Tegelijk is er ook the big picture: ondanks de anarchie van de titel is er in de wereld van The Purge: Anarchy net te veel controle.

2442_D008_00031

THE PURGE: ANARCHY

Te veel overheid want die overheid zet een paramilitaire eenheid in om kansarmen te liquideren omdat zij elkaar niet snel genoeg uitmoorden. Op de achtergrond is er de bankensector die al het geld netjes in veiligheid brengt, religieus fanatisme in de persoon van een vrouw die vanop daken “het werk van God wil verrichten” en een verzetsleider die inzet op de nieuwe media en brutale reddingsoperaties die ogen als wraakexpedities. Zoveel is duidelijk: de verdeelde en ongelijke samenleving van The Purge: Anarchy is een wankele samenleving die pijlsnel richting afgrond stormt. Wordt vervolgd.

IVO DE KOCK

(Artikel verschenen in FILMMAGIE, n° 647, september 2014)

GENRE horrorthriller

REGIE James DeMonaco

SCENARIO James DeMonaco

FOTOGRAFIE Jacques Jouffret

MUZIEK Nathan Whitehead

CAST Frank Grillo (sergeant), Carmen Ejogo (Eva), Zach Gifford (Shane), Kiele Sanchez (Liz), Zoë Soul (Cali), Michael K. Williams (Carmelo)

PRODUCTIE USA – 2014 – 103’

2442_D003_00322R

THE PURGE: ANARCHY

Leave a comment