Romantische komedie Sleeping with Other People: When Jake met Lainey

mrt 29, 2016   //   by Ivo De Kock   //   film, genre, komedie, romantische komedie  //  No Comments
Whiplash-5547.cr2

SLEEPING WITH OTHER PEOPLE

Een goede romantische komedie wordt beter met de jaren. Dat bewijst het uit 1989 daterende When Harry met Sally, Rob Reiners nog altijd aanstekelijke rom com die Leslye Headland inspireerde tot een hedendaagse variant van het ‘goede vrienden die angst hebben om geliefden te worden’ stramien. Sleeping with Other People is net als Headlands vorige, Bacholorette, een verdienstelijke niet vanuit mannelijk oogpunt vertelde komedie.

Sleeping with Other People is een licht melancholische film die de valkuil van de platvoerse humor vermijdt maar tevens de olifant in de kamer aanduidt: seks. Ook hier zonder te rauw te worden voor het licht parelende genre.

Alison Brie en Jason Sudeikis zijn de Meg Ryan en Billy Crystal van dienst; zij voortreffelijk als de prettig gestoorde Lainey, hij briljant als de vlotte Jake. We ontdekken hen in een flashback als studenten die verrast en afgeschrikt reageren wanneer ze samen hun maagdelijkheid verliezen na een toevallige ontmoeting. Dertien jaar later treffen ze elkaar toevallig tijdens een meeting van seks-verslaafden.

Aarzelend knopen ze terug een vriendschapsrelatie aan met het stellige voornemen het daarbij te houden: aangezien monogamie uitgesloten is, laten we de onvermijdelijke slechte afloop vermijden door er zelfs niet aan te beginnen. Ze wisselen verhalen over hun romantische avonturen uit, kijken samen film en parodiëren zelfs het fameuze gesimuleerde orgasme van Sally in Kat’z Delicatessen. Hier geeft Jake masturbatie-les met een fles icetea.

De wederzijdse gevoelens en verlangens groeien echter, eerst met woorden en daarna op fysieke maar metaforische wijze via de dansles met uitgelaten kinderen tijdens een tuinfeest. Het niet frontaal filmen van seksualiteit werkt versterkend: bij elk nieuw verhaal van hun seksuele uitspattingen met anderen wordt de onderhuidse seksuele spanning enkel groter. Hun seksuele boulimie wordt niet veroordeeld als een ziekte of morele afwijking maar als een relatiewijze die niet meer past bij hun ideale leven.

Even lijkt een anti-happy end de komedie in een donkere, melancholische richting te stuwen maar Sleeping with Other People vergalt het rom com plezier niet. Ook zonder ‘ouderwets’ gemoraliseer blijft deze naar verluid autobiografische komedie het heteroseksuele ideaalbeeld vieren. Met humor en romantiek. Zonder hypocrisie en boertigheid. Geactualiseerd maar bewust niet vernieuwd. Het vertrouwde zorgt voor opluchting en plezier.

IVO DE KOCK

(Artikel verschenen in FILMMAGIE, n° 659, november 2015)

GENRE komedie

REGIE Leslye Headland

SCENARIO Leslye Headland

FOTOGRAFIE Ben Kutchins

MUZIEK Andrew Feltenstein & John Nau

CAST Alison Brie (Lainey Dalton), Jason Sudeikis (Jake Harbor), Natasha Lyonne (Kara), Adam Scott (Matthew Sobvechik), Amanda Peet (Paula)

PRODUCTIE USA – 2015 – 101’

Sleeping with other people 2

SLEEPING WITH OTHER PEOPLE

Leave a comment