Documentaire Janis: Little Girl Blue: Amy Berg kijkt verder dan de rock ‘n’ roll clichés

feb 16, 2016   //   by Ivo De Kock   //   actueel, documentaire, film, genre, interview, muzikale film  //  1 Comment
Whiplash-5547.cr2

JANIS: LITTLE GIRL BLUE: Door Janis te zijn veranderde ze de wereld

“Janis Joplin weigerde zich te onderwerpen aan de regels op het vlak van ras, sekse en sociale positie” zegt de Amerikaanse documentairemaakster Amy Berg tijdens een interview in Deauville, “dat maakte haar eenzaam maar niet minder energiek”. Janis: Little Girl Blue kijkt verder dan de rock ‘n’ roll clichés.

Amy Berg maakte naam met empathische documentaires zoals Deliver Us from Evil (over een priester-annex-kinderverkrachter) en West of Memphis (over van satanische kindermoord beschuldigde jongeren). In Janis: Little Girl Blue focust ze op de demonen en het talent van rock-blues zangeres Janis Joplin (1943-1970). Voor de Amerikaanse cineaste zijn documentaires geen opstapje naar fictie: “ik hou van waargebeurde verhalen en van het feit dat je tijdens het maken van documentaires constant bijleert”. Janis: Little Girl Blue was wel “de eerste film waarbij ik al een sterke band met het materiaal had toen ik er aan begon”.

Joplin was een idool: “Ik kon me geen beter personage bedenken. Ze is de eerste vrouwelijke rockster die deuren opende voor anderen. Omwille van Joplins bijdrage aan de emancipatie van vrouwen in de erg mannelijke muziekwereld voelde ik me verplicht haar verhaal te vertellen. Wat ze deed was belangrijk en ze deed het op een poëtische, artistieke wijze. Ongecensureerd, rauw en authentiek. Gewoon door Janis Joplin te zijn veranderde ze de wereld!”.

480

JANIS JOPLIN

Ondanks die bewondering is Berg niet blind voor Joplins tragiek. Alleen weigert ze een clichématig ondergangsverhaal te vertellen. Berg negeert de drank- en drugsproblematiek niet maar voor haar zijn het eerder symptomen dan oorzaken. Haar opzet was “te vieren wie Joplin was, een krachtige artistieke vrouw”.

Om haar angsten, onzekerheden en nood aan liefde te verklaren vertrok Berg van haar jeugd: “Je kan Joplin niet zomaar op een podium zetten en bekijken als een rockster zonder dat je weet waar ze vandaan komt, dus hoezeer ik ook voorstander ben van een minder lineaire aanpak met meer metaforen moet je soms aanvaarden dat het verhaal zo niet verteld wil worden. De emotionele connectie ligt in haar jeugd; daarom moest ik via materiaal uit die periode het publiek in Janis’ leven te trekken”.

berg

AMY BERG

Berg werkte 8 jaar aan haar documentaire en dankzij goede contacten met de familie kreeg ze toegang tot zeldzaam beeldmateriaal en Joplins brieven. Zo kon ze schetsen hoe Janis in Texas opgroeide tot een strijdvaardige outcast: “Ze hield van blues en vocht voor rassengelijkheid en vrouwenrechten. Op school werd ze gepest en toen ze college liep werd ze verkozen tot lelijkste man van de campus. Daarna liet de man waarop ze verliefd werd haar in de steek. Allemaal dingen die blues in haar muziek brachten”.

Janis: Little Girl Blue suggereert ook dat de fatale afloop niet zo onvermijdelijk was. “Toen ze stierf leek het net of ze die donkere periode had afgesloten,” aldus Berg, “het ontmoeten van David Niehaus gaf haar nieuwe energie. Hun briefwisseling was het eerste waarmee ik een emotionele band had. Ook al omwille van de gemiste kansen die ermee gepaard gaan. Had ze Davids telegram gekregen dat op haar lag te wachten bij de motelreceptie dan was die fatale heroïnedosis er misschien niet gekomen”.

Berg benadrukt Joplins lidmaatschap van de ’27 club’ (artiesten die zoals Jim Morrison en Amy Whitehouse op 27-jarige leeftijd stierven) niet: “Ik refereer in haar eerste brief die we voorlezen enkel subtiel naar haar verjaardag. De erfenis van die ’27 club’ verschilt te zeer naargelang het om vrouwen of mannen gaat. Bij mannen gaat het om wie ze waren – bij Jimi Hendrix denk je niet aan zijn heroîneoverdosis maar aan het in brand steken van zijn gitaar – maar bij Janis Joplin komen drugs, drank en dood in beeld. Ik wil dat Janis herinnerd wordt om wie ze was voor die fatale 4 oktober. Ik wil haar tonen als een vrouw die getekend was door haar jeugd en erkenning zocht. Die erkenning wil ik haar geven”.

Janis

JANIS JOPLIN

Via John Lennon onderstreept Berg dat de belangrijkste vraag, waarom mensen drugs nemen, niet gesteld werd bij Joplins dood. Volgens Lennon kunnen “mensen niet leven in de samenleving zonder er zich tegen te beschermen”. Zelf strooit Berg strategisch met Joplin quotes. “I want to be happy so badly” hakt er stevig in, net als “je kan je niet voorstellen hoe moeilijk het is om mij te zijn”. Die kwetsbaarheid schreeuwt Joplin uit in ‘Little Girl Blue’.

“Mensen denken dat ik de filmtitel koos voor morbide redenen maar Janis had emotionele eerlijkheid en voelde de pijn en de gevoelens van anderen,” zegt Berg, “Niehaus zegt dat ze heroïne nam om de pijn die ze voelde te verdringen”. Joplin moest zich in de vrouwonvriendelijke muziekbusiness ook stoerder voordoen dan ze was, “daarom waren de brieven zo belangrijk, ze tonen haar gevoelige kant”. Uit respect voor Joplins muzikaal talent laat Berg songs uitspelen: “Je moet haar en de nummers tijd geven. Op zo’n moment zet je als regisseur een stap terug om je onderwerp te laten leven”. In Janis: Little Girl Blue voelen we de energie en de pijn die we zien.

IVO DE KOCK

(Artikel verschenen in De Filmkrant, januari 2016; link:Amy Berg )

janis_little_girl_blue

JANIS: LITTLE GIRL BLUE: De immens getalenteerde Janis Joplin

1 Comment

  • I wanted to post you that tiny remark to say thanks a lot over again just for the nice secrets you have featured in this case. It was really seriously open-handed with you to grant publicly just what many individuals might have offered for an ebook to generate some dough for themselves, mostly now that you might have tried it in case you desired. These secrets as well served to be a good way to fully grasp that other people online have the identical fervor much like my personal own to know the truth many more regarding this matter. I am sure there are numerous more pleasant periods in the future for many who read your site.

Leave a comment