Robbe De Herts Lijmen/Het been: Het omgekeerde kapitalisme in beeld.

sep 5, 2020   //   by Ivo De Kock   //   actueel, Algemeen, Belgische cinema, drama, film, genre, regisseur  //  No Comments
Lijmen/Het been

In de documentaire Hollywood aan de Schelde passeren veel films van Robbe De Hert de revue, maar niét Lijmen/Het been. Dat was voor de cineast een pijnlijke herinnering schreven we n.a.v. de dvd release van Paradiso.

Lijmen/Het been

“Ik zag de verfilming van Lijmen/Het been eerst niet zitten” geeft Robbe De Hert toe, verwijzend naar het feit dat het door een gebrek aan actie vooral een praatfilm dreigde te worden. Tot overmaat van ramp zouden Robbe’s pogingen het verhaal open te trekken door het in een historische context te plaatsen, gefnuikt worden door een Hollandse producent. Zo liet deze (volgens De Hert, de producent ontkende) het geluid van klakkende hielen van een nationaal-socialist die een pak past én politieke pamfletten verdwijnen. Alleen een eindgeneriek, waarvan de kwaliteit De Hert nog altijd hartzeer bezorgt, blijft over om de link te leggen tussen het kapitalisme dat Willem Elsschot ironisch aan de kaak stelt én het fascisme dat er uit voortvloeit.

Lijmen/Het been is daardoor een oplichtersdrama over de praktijken en schuldgevoelens van twee handelaars in gebakken lucht: Laarmans (Koen De Bouw) en Boorman (Mike Verdrengh) gebruiken het ‘Algemeen Wereldtijdschrift’ om mensen te misleiden en te manipuleren. Ze laten hun slachtoffers dromen maar verkopen eigenlijk alleen maar bedrukt papier. Pas wanneer Boorman dat papier ‘veel te duur’ wil terugkopen van Mevrouwe Lauwereyssen (Willeke van Ammelrooy) wordt hij in de ogen van de maatschappij een ‘gevaarlijke gek.’

Lijmen/Het been

In de documentaire ‘Robbe spreekt!’ toont de cineast zich vooral geïnteresseerd in dat staaltje van ‘omgekeerd kapitalisme’: de bedrieger die té ver gaat om zijn gelijk te krijgen. De Hert voegt ook een hoofdstukje toe aan zijn avonturen met producenten maar praat vooral ook verhelderend over een ‘verloren scène’ die helaas op de dvd onzichtbaar blijft. Acteurs Mike Verdrengh en Koen De Bouw houden zich net zoals de Vlaamse producent Michel Houdmont in interviews meer op de vlakte.

IVO DE KOCK

Lijmen/Het been

Leave a comment