John Frankenheimers Reindeer Games: Mysterieus noir drama

apr 11, 2020   //   by Ivo De Kock   //   actie, actueel, Algemeen, drama, dvd, film, genre, regisseur  //  No Comments
Reindeer Games

There’s no future for people like you and me, Nick,” zegt crimineel Rudy Duncan in Reindeer Games, “the places we come from – plant towns, mill towns, small lives! No future, just more of the same! You want a future you got to stand up and steal it.” Actie heeft bij John Frankenheimer altijd een context.

Reindeer Games

Het noir drama Reindeer Games begint onheilspellend met achtergrondgeluiden die op het voorplan treden, extreme close-ups in een chaotische gevangenisomgeving en een camera die inzoomt op dreigende tronies. Wat op dvd uitstekend tot zijn recht komt. De verwachtingen voor deze complexe en mysterieuze actiethriller zijn dan ook hooggespannen. Maar regisseur John Frankenheimer slaagt er niet echt in de emotionele en dramatische geladenheid van dit spel van schijn en bedrog met een kleine crimineel, een femme fatale, een psychopaat en een cynische manipulator uit de verf te laten komen.

De samenstellers van deze regio 2 dvd-versie blinken niet uit in het verzamelen van boeiend bonusmateriaal. Er zijn drie belangrijke extra’s: interviews van crew en cast, een documentaire over het maken van de film (‘Set Pass’) en ongecommentarieerde beelden van de opnames (‘Behind the scenes’). Maar dat blijken er snel slecht twee te zijn want de interviews komen terug in de documentaire.

Reindeer Games

Bovendien zij de getuigenissen niet altijd even interessant. Zo bewieroken de acteurs elkaar en de regisseur terwijl Frankenheimer ook de loftrompet bovenhaalt (“Gary Sinise is een van de drie beste acteurs met wie ik ooit heb gewerkt”). Af en toe zit er echter ook een relevante opmerking tussen. Gary Sinise looft Frankenheimer omdat hij als “groot acteurs-regisseur het verhaal vertelt via zijn acteurs.” Daar ligt nu net de beperking van de film in, de meeste acteurs geraken niet verder dan een cliché personage.

Producent Marty Kartz stelt terecht dat de kracht van Frankenheimer is dat hij “de kijker het gevoel geeft in de film te zitten i.p.v. er van buitenuit naar te zitten kijken.” Want “hij maakt van de toeschouwer een mede-samenzweerder” en “vertelt het verhaal et schitterende, realistische beelden.” Op alle vlakken zat er meer in.

IVO DE KOCK

REINDEER GAMES van John Frankenheimer, USA 2000, 104′; met Ben Affleck, Gary Sinise, Charlize Theron; dis. RCV

Reindeer Games

Leave a comment