Neil Burgers Limitless: Going nowhere fast

mei 23, 2019   //   by Ivo De Kock   //   actie, Algemeen, film, genre, regisseur  //  No Comments
Limitless

“Draag geen pakken van dezelfde kleur,” zegt Eddie Mora tegen zijn pas aangeworven lijfwachten, “dit is The Matrix niet”. Met die repliek laat Neil Burger in zijn kaarten zien. De regisseur van The Illusionist wil ook met Limitless toveren binnen een duidelijk naar film (en ‘creatie’) verwijzend kader.

Limitless

Deze sciencefictionthriller zegt weinig over de huidige samenleving-in-crisis maar veel over het plezier waarmee de cineast zijn cinefiel speelgoed manipuleert. Het is allemaal best grappig en onderhoudend maar o zo leeg terwijl de zelfgenoegzaamheid waarmee de film naar zichzelf en naar ‘cinema’ verwijst lichtjes irritant is.

Toegegeven, het basisidee is best leuk. Een in creatieve crisis verkerende schrijver krijgt van zijn ex-schoonbroer een mysterieus ‘NZT’-pilletje toegeschoven dat zijn geest extra helder maakt (“I wasn’t high, I was just clear”). Daardoor krijgt Eddie Mora toegang tot alle in zijn hersenen (onbewust) opgeslagen informatie. Zo kan “enhanced Eddie” (“al mijn angsten en schroom vallen weg”) snel een bestseller schrijven, ogenblikkelijk een vechtmachine worden (door de technieken opgestoken in filmscènes te imiteren) maar ook vlot geld en macht verwerven.

Limitless

Alleen heeft de verslaving onaangename fysieke gevolgen (sommigen worden ziek, anderen sterven) en blijken allerlei duistere figuren tuk te zijn op het wondermiddel. Toch blijft de held merkwaardig onverstoord. Burger knipoogt naar de kijker door ‘artistiekeling op de dool’ Mora zijn eerste pil te laten nemen na een “how much worse could it get?” bedenking (uiteraard moet alles veel erger worden) maar steekt daarna enkel energie in het visualiseren van ‘de ervaring’ (snelle zoombewegingen weerspiegelen Mora’s paranoia).

De held blijft onaantastbaar en Burger serveert ons zijn veroveringstocht als een satire-arm sprookje zonder een spatje kritiek op zijn narcisme, zijn gebrek aan moraliteit, zijn verslaving en zijn politiek-economische ambitie. Om maar te zwijgen over Mora’s (en Burgers) denkfout dat een beter geheugen belangrijker is dan grotere intelligentie, een sterker redeneringsvermogen of meer empathie. Limitless gaat heel snel nergens heen.

IVO DE KOCK

LIMITLESS: sciencefictionthriller / reg. Neil Burger / sce Leslie Dixon & Alan Glynn / fot. Jo Willems / mon. Tracy Adams & Naomi Geraghty / muz. Paul Leonard Morgan / act. Bradley Cooper (Eddie Mora), Robert De Niro (Carl Van Loon), Abbie Cornish (Lindy), Andrew Howard (Gennady), Anna Friel (Melissa), Johnny Withworth (Vernon) / pro. Leslie Dixon, Ryan Kavanaugh / USA / 2011 / 105′

Limitless

Leave a comment