Martin Scorsese’s Shine a Light: The Stones in Concert

sep 24, 2017   //   by Ivo De Kock   //   actueel, dvd, film, regisseur, Scorsese  //  No Comments

SHINE A LIGHT

Met The Last Waltz, George Harrison: Living in the Material World, No Direction Home en Feel Like Going Home heeft Martin Scorsese al flink wat muzikale films op zijn actief. Zijn concertfilm Shine a Light is helaas niet zijn beste film.

Deze concertfilm lijkt bij momenten wat te koel en bestudeerd (zelfs Mick Jagger zien we in de making-of nadenken “hoe de camera’s te bewegen zonder dat ze gevaarlijk of afleidend zijn”) om de rauwe energie van The Rolling Stones te vatten. Gelukkig zorgen gastoptredens van o.a. Buddy Guy voor de nodige portie soul.

Maar het enige echt verrassende moment is te vinden in de making-of waar een uitgebreide versie van het pre-optreden bezoek van Bill Clinton voor boeiende ontboezemingen zorgt. “Ik ben blij dat ik alle ups en downs van het leven heb meegemaakt” laat de ex-president zich ontvallen. Waarop Jagger inpikt: “Nu heb je het punt bereikt dat je zegt: dat had ik niet willen missen. Wanneer je jong bent, denk je: dan ben ik al lang dood”. Een leuke aanvulling op zijn antwoord op de vraag waarom de Stones niet gesplit zijn: “Omdat we bijeen bleven!”

IVO DE KOCK

(Artikel verschenen in FILMMAGIE, n° 589, november 2008)

 

SHINE A LIGHT: Martin Scorsese, USA 2007; 122’; met The Rolling Stones; extra’s: 4 songs, documentaire; dis. RCV

SHINE A LIGHT

Leave a comment