The Lego Batman Movie: Batman als zelfrelativerende, eenzame superheld

jul 4, 2017   //   by Ivo De Kock   //   actueel, animatie, comics, dvd, film, genre  //  No Comments

THE LEGO BATMAN MOVIE

In een zomer waar traditioneel superhelden zichzelf té ernstig nemen is het leuk om te genieten van een animatiefilm die hiermee de draak steekt. The LEGO Batman Movie voert de pratende gele poppetjes met vierkante lijfjes en korte beentjes die schitterden in The Lego Movie (2014) opnieuw op in een tegelijk grappige, nostalgische en relativerende superheldenfilm met Batman in de hoofdrol. Het tempo is meestal hels en de grappen vaak volwassenen maar de kids vergeten vlot voor 104 minuten het strand en de ijsjes. En het eventuele mindere weer.

Batman neemt het in The LEGO Batman Movie op tegen zijn aartsvijand The Joker die belust is op de ondergang van Gotham City. Hij zou best wat hulp kunnen gebruiken maar is helaas erg ijdel, egoïstisch en sarcastisch. Stoer en grappig ook. En zelfrelativerend. De humoristische toon van de film is meteen gezet wanneer Batman verbaal de gebruikelijke opbouw van superheldenfilms parodieert.

THE LEGO BATMAN MOVIE

Wat volgt is een zondvloed van droge grappen en grappige actie die over de kijker rolt. Van opmerkingen als “children can be cruel” over paswoorden zoals “Iron Man sucks” tot de “Butt-mobile.” En grappen die verwijzen naar vroegere Batman-films; zoals “deze haaienspray is nutteloos”, een verwijzing naar de manier waarop Batman in Batman: The Movie (1966) aan een klimladder hangt onder een helikopter met een haai aan zijn been (ja, dat was echt over the top) en de bewuste spray als deus ex machina te voorschijn tovert.

THE LEGO BATMAN MOVIE

Ondanks het feit dat de actie en de grappen aan een sneltreinvaart voorbij denderen zijn er ook rustige momenten waarin de personages en hun emoties aan bod komen. Met name de eenzaamheid van het Batman-personage is overtuigend. Ook al ontbreekt de somberheid van Christopher Nolans The Dark Knight. Maar een superheld die beseft enkel een poppetje te zijn is ontluisterend en vervreemdend. Deze LEGO Batman is een vrij gespleten personage. Enerzijds vindt Bruce/Batman zichzelf wel cool en stoer maar anderzijds werkt hij alleen omdat hij (door zijn jeugdtrauma als wees) bang is om een eventuele familie te verliezen.

THE LEGO BATMAN MOVIE

Hij zeurt ook constant over het feit dat hij niet betrokken wordt bij zaken waar hij eigenlijk liever niets mee te maken heeft. Zo dringt hij binnen in de ‘Fortress of Solitude’ van Superman om te ontdekken dat de hele Justice League of America, en zelfs Black Lightning, zit te genieten van een feestje waarvoor hij niet uitgenodigd was (al suggereren de andere helden dat de mail misschien verloren is gegaan). Tragisch en schrijnend. Humor en pijn blijken sterk verbonden. Overigens leert Batman dat hij moet samenwerken om te zegevieren en ontdekken alle bewoners van Gotham City (ook de booswichten) dat solidariteit nodig is om te beletten dat hun grondplaat breekt waardoor iedereen in de afgrond zou storten. Zelfs Batman en The Joker moeten letterlijk de handen in elkaar slaan.

THE LEGO BATMAN MOVIE

Fans van DC Comics komen ook aan hun trekken omdat naast heel wat ‘oudere’ Batmans ook een legertje slechteriken opduikt dat zo obscuur is dat The Joker suggereert Doctor Google te raadplegen: Killer Moth, Calendar Man, Polka-Dot Man, de Eraser, Condiment King maar ook Egghead en King Tut. Verder is het genieten van een verontrustende Lego Two-Face, van Poison Ivy, the Riddler, Catwoman, King Kong, Superman, Barbara Gordon, de burgemeester en Green Lantern.

THE LEGO BATMAN MOVIE

Voor fans van Lego heeft regisseur Chris McKay ook spelletjes met het in elkaar zetten, uit elkaar halen en weer monteren van Lego figuren en voertuigen. En voor de strip- en Lego-fans zijn er bijzonder coole Batmobiles (met standaard de ‘les’ die Batman meegeeft aan dat andere weesje Robin: “het leven geeft je geen gordels”). Want uiteraard kijkt de marketingafdeling mee over de schouders van de filmmakers. Maar dat kan in The LEGO Batman Movie de pret niet drukken want“Everything is awesome!

IVO DE KOCK

(Artikel verschenen op www.filmmagie.be)

THE LEGO BATMAN MOVIE: Chris McKay, USA 2017, 104′; met Michael Cera, Will Arnett, Rosaria Dawson, Zach Galifianakis, Ralph Fiennes; extra’s: documentaires, verwijderde scènes, kortfilms; FILM: *** / EXTRA’S: ***; dis. Warner.

THE LEGO BATMAN MOVIE

Leave a comment