John Fords Young Mr Lincoln: Een puik stukje Americana

feb 13, 2017   //   by Ivo De Kock   //   drama, film, Ford, genre, regisseur  //  No Comments

YOUNG MR LINCOLN

“Mijn naam is John Ford. Ik maak westerns”. Deze uitspraak is even gekend als onjuist. De legendarische regisseur van Stagecoach en The Searchers draaide immers ook tal van films in andere genres. Films zoals How Green Was My Valley, The Sun Shines Bright, Mr. Roberts en Young Mr Lincoln.

Young Mr Lincoln wordt net zoals Meet Me in St Louis (Vincente Minnelli) en Has Anybody Seen My Gal? (Douglas Sirk) tot het ondertussen vergeten ‘Americana’ genre gerekend. Het zijn films die het rurale dorpsleven in het Amerika van voor WO II schetsen, nostalgische fantasieën die het familieleven laten botsen met een verstedelijkende samenleving. Ford voegt daar in zijn Abraham Lincoln-biografie een historische (en politieke) realiteit aan toe.

JOHN FORD DRAAIT YOUNG MR LINCOLN

Young Mr Lincoln belicht de jonge Lincoln (tien jaar uit zijn leven: start van zijn advocatenpraktijk, ontmoeten van zijn toekomstige vrouw Mary Todd, zijn besluit om in de politiek te gaan) maar vooral de creatie van een mythe. Het is een van de zeven prestigefilms die de cineast in de aanloop naar en het begin van de oorlog realiseerde (met o.m. Drums along the Mohawk, The Grapes of Wrath, Tobacco Road en The long voyage home).

Films uit wat beschouwd wordt als zijn ‘derde periode’ (1935-1947) waarin Ford de individuele trajecten van personages inschrijft in grotere gehelen: hun gemeenschap, hun tijd en de mensheid. Daarbij bleek het belang in Fords wereldbeeld van concepten zoals het beloofde land, thuis (‘home’), gemeenschap, rechtvaardigheid en beschaving.

Net zoals de rol van rituelen en verbeelding. Eén verschil met het andere werk van Ford is dat Lincoln (memorabel vertolkt door Henry Fonda) in Young Mr Lincoln een positieve held is terwijl traditionele Ford-personages ‘verlichters’ zijn die balanceren op de grens van goed en kwaad. Maar net zoals hen baant Lincoln een (morele) weg voor zijn gemeenschap. In een periode dat de Amerikaanse Droom nog verbonden was met samenleven en niet met individualisme.

IVO DE KOCK

YOUNG MR LINCOLN: John Ford, USA, 1939, 96’, met Henry Fonda, Alice Brady, Marjorie Weaver, Arleen Whelan, Eddie Collins, Pauline Moor, Richard Cromwell, Donald Meek; dis. Green Cow.

 

Leave a comment