David Ayers Suicide Squad: De donkere kant van het DC Comics universum

dec 13, 2016   //   by Ivo De Kock   //   actie, actueel, comics, dvd, film, genre  //  Reacties uitgeschakeld voor David Ayers Suicide Squad: De donkere kant van het DC Comics universum
suicide-3

SUICIDE SQUAD

Batman vs Superman is amper van de schermen verdwenen of DC Comics presenteert ons al Suicide Squad (live action in de bioscoop) en Batman: The Killing Joke (animatie op dvd). En dat is nog maar het begin, er komt een heuse comics tsunami aan.

Logan, Ghost in the Shell, Guardians of the Galaxy, Wonder Woman, Kingsman: The Golden Circle, Spider-Man: Homecoming, The Inhumans, Thor: Ragnarok en Justice League; het comic book superhero movie releaseschema voor 2017 van Marvel en DC Comics zit propvol. Sinds beide stripgiganten de verfilming van hun immense catalogi zelfs in handen namen stevenen we regelrecht op een overdosis comic films af.

suicide-squad

SUICIDE SQUAD

Vooral DC Comics lijkt van de nood een deugd te maken door niet zomaar films te maken maar een universum te creëren. Met kruisbestuivingen (of onderlinge promoties als je wil) als gevolg: figuren duiken op in verschillende franchises, verhaallijnen lopen door elkaar en het vertrouwde universum lijkt wel zijn Groundhog Day te beleven; de eeuwige herhaling van gekende avonturen die enkel schijnbaar een tikkeltje anders zijn.

suicide-squad-2

SUICIDE SQUAD

In die logica vinden superhelden hun plaats naast superschurken. In de animatiefilm Batman: The Killing Joke nemen we een kijkje in de donkere ziel de ‘Clown Prince of Crime’, de Joker. We zien hoe een superschurk geboren wordt. Batman is haast een figurant en dat is hij in Suicide Squad helemaal. Alles draait in David Ayers film om een legertje superschurken, Task Force X (“We’re bad guys. It’s what we do”), die bij hun eerste avonturen en het DC universum samen vechten tegen een onbekende krachtige entiteit maar in volgende avonturen is het rijk aan hen.

“It feels good to be bad” is hun motief en in de bonusdocumentaires geven de makers toe dat ze inspelen op de fascinatie die uitgaat van slechteriken. Een fascinatie die aansluit bij zowel rebelse als reactionaire reflexen. Waardoor Suicide Squad behoorlijk ambigu is, zowel subversief als conservatief (met “In a world of monsters, this is the only way to protect the country” kan je alle richtingen uit), en zo iedereen welkom heet in het DC universum. Een virtueel pretpark (“What a ride” klinkt het na een helikoptercrash ) waar de kassa permanent rinkelt.

IVO DE KOCK

SUICIDE SQUAD: David Ayer, USA 2016, 134′; met Will Smith, Jared Leto, Margot Robbie, Joel Kinnaman; extra’s: documentaires; FILM: ** / EXTRA’S: **; dis. Warner;

BATMAN THE KILLING JOKE: Sam Liu, USA 2015, 74′; met Kevin Conroy, Mark Hamill, Tara Strong, Ray Wise; extra’s: trailer; FILM: ** / EXTRA’S: 0; dis. Warner.

9-new-images-of-jared-letos-joker-in-suicide-squad-768x384

SUICIDE SQUAD