James DeMonaco’s The Purge: Election Year: Dystopische actiefilm

nov 28, 2016   //   by Ivo De Kock   //   actie, actueel, Algemeen, dvd, dystopie, film, genre, horror, politieke film, regisseur  //  No Comments
purge-3-stills-hr-5

THE PURGE: ELECTION YEAR

In een korte tijdspanne ging The Purge van een kleine horrorfilm voor een nichepubliek naar een actiefranchise voor de multiplexen. Daarbij ging de subversieve kracht wat verloren. The Purge: Election Year is zelfs behoorlijk conformistisch.

“Ik denk dat ik me van in mijn jeugd aangetrokken voelde tot donker materiaal door de wereld waarin ik opgroeide,” zegt James DeMonaco, “maar ook het feit dat ik kennis maakte met film via het werk van Walter Hill, John Carpenter en George Romero drong door tot de wereld van Purge.”

Purge, The, Election Year (2016)

THE PURGE: ELECTION YEAR

Die wereld is nog altijd pikdonker in het derde deel van de saga maar The Purge: Election Year is meer een actiefilm en een politieke thriller dan een horrorfilm. Terwijl deze lowbudget franchise begon als horrorcinema, waarbij de brutaliteiten en het sadisme bewust gruwelijk werden gehouden.

De impact van geweld – en de gevolgen van de centrale regel dat tijdens de 12 uur van de ‘zuivering’ elke misdaad (ook moord) toegelaten is – was evident en de kijker kreeg geen kans om te genieten van de gruwel. The Purge focuste op de overlevingsstrijd van een gegoede familie, The Purge: Anarchy liet kansarmen afslachten om verzet in de kiem te smoren.

2469_tpf_00085r

THE PURGE: ELECTION YEAR

Maatschappelijke kritiek werd in de eerste twee delen gekoppeld aan een veroordeling van een samenleving gedreven door een verlangen naar bestraffing en slachtpartijen. The Purge: Election Year legt de nadruk op actie – met de missie van de man die voordien geen wraak nam en nu een presidentskandidate verdedigt die gekant is tegen de purge – en is het geweld cartoonesk.

Tegelijk schept de kijker plezier in de geweldexplosies en het pijnigen/doden van individuen terwijl de verwijzing naar ‘moord-toerisme’ de zuiveringen universeel maakt. Voor het eerst lijkt DeMonaco op een morbide wijze geobsedeerd door wraak, minimaliseert hij de dood en laat hij het publiek supporteren voor de bestraffing van een gekke priester of een moorddadige groep meisjes.

Purge: Assassins

THE PURGE: ELECTION YEAR

Zelf sympathiseert DeMonaco met de have-nots maar door luchtig om te springen met de gevolgen van geweld maakt hij van de kijkers zuiveraars, mensen die opwinding en genot ervaren bij geweld en gruwel. Het subversieve karakter van de eerste twee aflevering is verdwenen, samen met de horror. Wat rest is entertainende actie die dicht aanschurkt bij een reactionaire ideologie.

IVO DE KOCK

THE PURGE ELECTION YEAR: James DeMonaco, USA 2016, 109′; met Frank Grillo, Elizabeth Mitchell; extra’s: documentaires, verwijderde scènes; FILM: ** / EXTRA’S: **; dis. Universal.

Purge, The, Election Year (2016)

THE PURGE: ELECTION YEAR

Leave a comment