Crystal Moselle’s documentaire The Wolfpack: Wereldbeeld uit de videotheek

okt 26, 2016   //   by Ivo De Kock   //   actueel, documentaire, dvd, film, genre  //  No Comments
the-wolfpack

THE WOLFPACK

Quentin Tarantino cultiveert zijn imago van mega-cinefiel door te benadrukken dat hij de wereld leerde kennen via de films die hij in de videotheek ontdekte. In de documentaire The Wolfpack maken we kennis met de gebroeders Angulo, zes jonge mannen die gekleed lopen zoals de personages in Tarantino’s Reservoir Dogs.

Zij groeiden, samen met hun zusje en ouders, op in een New Yorkse achterbuurt. Opgesloten in een appartement en veroordeeld tot het ontdekken van de wereld via de videocollectie van vader. Die voormalige Peruviaanse gids en zijn Amerikaanse hippievrouw hielden hun kinderen gevangen (vader bewaarde de sleutel) uit angst voor de ‘gevaarlijke’ buitenwereld. Pas na een ontsnappingspoging van een van de broers krijgen ze langzaam hun vrijheid terug.

Whiplash-5547.cr2

THE WOLFPACK

Voor de camera van Crystal Moselle (die hen toevallig ontmoette op straat) tonen ze in The Wolfpack niet enkel hun oude rituelen (het naspelen van scènes uit The Dark Knight, Pulp Fiction en Halloween als tijdverdrijf) maar ook hun moeilijke aanpassing aan de onbekende reële wereld. Hun ervaringen maken duidelijk dat geslotenheid leidt tot angst, paranoia en onzekerheid en dat cinema en verbeelding niet altijd grip geven op de reëel bestaande wereld.

Meer nog, dat een geforceerd filmdieet de mentale gezondheid kan schaden. Opmerkelijk is dat de broers even dreigend ogen als Tarantino’s personages terwijl ze ‘in het echt’ bijzonder zachtaardig zijn. Maar die softheid verdwijnt wanneer de imaginaire camera’s draaien en ze met kartonnen wapens shoot-outs ensceneren.

Plots borrelt agressie en vijandigheid. De parallel is opmerkelijk met hun schijnbaar vreedzame vader die het harde wereldbeeld deelt van ultrarechtse Amerikanen voor wie de overheid en ‘de anderen’ gevaarlijke vijanden zijn. Geslotenheid zorgt voor onrust, ook wanneer cinema de gevangenis is.

IVO DE KOCK

(Artikel verschenen in FILMMAGIE, n° 669, november 2016)

THE WOLFPACK: Crystal Moselle, USA 2015, 89′; met de Angulo broers: FILM: *** / EXTRA’S: 0; dis. Periscoop.

the_wolfpack

THE WOLFPACK

Leave a comment