Christopher McQuarrie’s Mission: Impossible – Rogue Nation: Leuke kauwgom voor de ogen

sep 7, 2016   //   by Ivo De Kock   //   actie, Algemeen, film, genre, misdaad, regisseur  //  No Comments
mission-impossible-rogue-nation

MISSION: IMPOSSIBLE – ROGUE NATION: Stunt-acteur Tom Cruise als Ethan Hunt

“One day you’re going to take it too far” zegt Impossible Mission Force-techneut Benji Dunn tegen de kinetische energiebom Ethan Hunt in het vijfde deel van de franchise. De extreme wijze waarop de 53-jarige Tom Cruise zijn lichaam op te proef stelt deed ons hetzelfde denken. Maar de acteur weet perfect hoe ver hij te ver moet gaan. Mission: Impossible – Rogue Nation is een onderhoudend testosteron-spektakel dat rekening houdt met zijn talenten en beperkingen.

In 1996 kwamen auteurs in Hollywood nog aan de bak en Brian De Palma illustreerde met Mission:Impossible dat bravoure en spanning samengaan wanneer gestileerde mise-en-scène en fysieke acteerprestaties gecombineerd worden. Getuige de scène waar Cruise zijn evenwicht tracht te bewaren wanneer hij als een spin aan een touw bengelt.

In de drie vervolgen verbraken John Woo, J.J. Abrams en Brad Bird dat evenwicht door te kiezen voor cinema van de overtreffende trap: meer actie, meer drama en meer van de beide samen. Maar meer is niet beter en Cruise’s dramatisch talent is te beperkt om emotionele complexiteit tot leven te brengen (wat enkel Stanley Kubrick lukte met Eyes Wide Shut).

Christopher McQuarrie is meer een scenarist die perfecte plot-puzzels legt (The Usual Suspects) dan een regisseur die kaas heeft gegeten van mise-en-scène (zie Jack Reacher) maar hij speelt hier wel in op de talenten van Cruise: humor en fysieke actie. In deze aflevering waar de IMF-outcasts in de clinch gaan met een schimmige terroristische organisatie (The Syndicate) van internationale oud-spionnen onder leiding van een gefrustreerd despoot, staan bedrog en illusie centraal.

Cynisme en paranoia vieren hoogtij (iedereen is controleerbaar en manipuleerbaar) maar dit negatief wereldbeeld wordt niet echt ernstig genomen. Zoals ook Cruise zich niet te serieus neemt. Al is Hunt naïef eerlijk in zijn trouw aan het team, zijn enige houvast in een chaotische wereld. “Ik zie geen andere mogelijkheid” oppert hij bij het zoveelste gekke plan.

Cruise beseft ook dat zijn fysieke stunts (hij hangt zelfs met de vingertoppen aan op een opstijgend vliegtuig) beter werken dan digitale effecten en vindt in Rebecca Ferguson een partner die kracht paart aan fragiliteit. Terwijl McQuarrie van een aanslag tijdens een Turandot-opvoering in de Weense opera zowaar een fraai visueel schaakspel maakt. Kortom, Mission: Impossible – Rogue Nation is slim gemaakte en leuke kauwgom voor de ogen.

IVO DE KOCK

(Artikel verschenen in FILMMAGIE, n° 657, september 2015)

GENRE actie

REGIE Christopher McQuarrie

SCENARIO Christopher McQuarrie

FOTOGRAFIE Robert Elswit

MUZIEK Joe Kraemer

CAST Tom Cruise (Ethan Hunt), Jeremy Renner (William Brandt), Simon Pegg (Benji Dunn), Rebecca Ferguson (Ilsa Faust), Ving Rhames (Luther Stickell), Sean Harris (Solomon Lane)

PRODUCTIE USA – 2015 – 131’

Leave a comment