Animatieparel Zootropolis: Avonturen in dierenstad

sep 2, 2016   //   by Ivo De Kock   //   actueel, animatie, dvd, genre  //  No Comments
Zootopia

ZOOTROPOLIS

In Zootropolis, of Zootopia zoals de originele titel luidt, speelt de actie zich af in een stad bevolkt door antropomorfe dieren. Een onervaren konijn en een cynische vos, respectievelijk agent en con artist, worden verplicht samen te werken om een samenzwering bloot te leggen. Die draait rond een door machtswellustelingen geforceerd conflict tussen de lang vredig samenlevende roofdieren en prooien.

Dieren in mensenkleren, dat zagen we bij Disney al een tijdje niet meer. Met dank aan het Pixar-team levert het een onderhoudend kijkstuk op. Met een geniale scène: een in slowmotion werkende overheidsdienst schakelt dankzij een flauwe grap nog een versnelling trager. “Verhalen over dieren in kleren voelen als hedendaagse fabels,” zegt Zootropolis co-regisseur Byron Howard, “we wilden het hebben over de veroordelen die mensen kunnen hebben en daarvoor gebruikten we dieren als metafoor”.

ZOOTOPIA ??Pictured (L-R): Judy, Bonnie, and Stu Hopps. ?2016 Disney. All Rights Reserved.

ZOOTROPOLIS

Om duidelijk te maken dat zelfs de beste mensen gevoelig zijn voor stereotiepen introduceerden de makers met konijn Judy een heldin die niet foutloos is. Aanvankelijk wilden ze het samenleven van roofdieren (een minderheid) en prooien (een meerderheid met verdrongen angsten) bekijken vanuit het perspectief van het roofdier (een vos die zich verschrikkelijk voelt ) maar dat werd tijdens testvertoningen als te negatief en donker ervaren.

Zootropolis leek wel een politiestaat en de halsband die de roofdieren aangemeten kregen kwam over als een marteltuig. In een grondige koerswijziging werd besloten het verhaal vanuit Judy’s perspectief te vertellen en de kaart van dromen, idealisme en harmonie te trekken. Zoals ome Walt het graag had. Lang, lang geleden.

IVO DE KOCK

(Artikel verschenen in FILMMAGIE, n° 667, september 2016)

ZOOTROPOLIS: Byron Howard & Rich Moore, USA 2015, 88′; met Ginnifer Goodwin, Jason Bateman; extra’s: documentaires; FILM: *** / EXTRA’S: **; dis. Disney.

NATURAL ENEMIES ? Zootopia's first bunny officer Judy Hopps finds herself face to face with a fast-talking, scam-artist fox in Walt Disney Animation Studios' "Zootopia." Featuring the voices of Ginnifer Goodwin as Judy and Jason Bateman as Nick, "Zootopia" opens in theaters on March 4, 2016. ?2016 Disney. All Rights Reserved.

ZOOTROPOLIS

Leave a comment