Satire Zoolander n°2: Ijdelheid in de absurde wereld van Ben Stiller

aug 31, 2016   //   by Ivo De Kock   //   actueel, Algemeen, dvd, genre, komedie, regisseur  //  No Comments
Left to right: Ben Stiller plays Derek Zoolander and Penelope Cruz plays Valentina Valencia in Zoolander No. 2 from Paramount Pictures.

ZOOLANDER

Met Zoolander, een satire over de modewereld, scoorde Ben Stiller in 2001 een sleeper hit, een komedie die in de bioscoop haast ongemerkt passeerde maar via dvd een cult status afdwong. Met Zoolander n°2 tracht de acteur-regisseur een nog ruimer publiek te bereiken. Zijn absurde satire over ijdelheid en narcisme heeft zijn momenten, maar overstijgt het concept toch amper.

Zoolander n°2 opent met zijn sterkste scène: Justin Bieber die achternagezeten wordt, neergaat in een kogelregen en terwijl hij zijn laatste adem uitblaast nog snel een foto (met hint) op Instagram post. Het is echter de start van een warrige plot over een complot om ‘mooie beroemdheden’ uit de weg te ruimen. Ben Stiller lijkt hier de draak te steken met de celebrity culture maar de nooit eindigende stroom cameo’s (Valentino, Marc Jacobs, Anna Wintour en Tommy Hilfiger) geeft aan dat hij graag van deze cultuur profiteert.

Left to right: Ben Stiller plays Derek Zoolander and Owen Wilson plays Hansel in Zoolander 2 from Paramount Pictures.

ZOOLANDER n° 2

De grappen zijn vooral flauw en de absurditeit van personages, situaties en verhaalwendingen doet behoorlijk aan de Austin Powers franchise denken. Alleen nemen de makers van deze potentiële franchise zich veel ernstiger. Ze zwaaien met de vlaggetjes ‘kritiek’ en ‘maatschappelijke relevantie’ maar etaleren vooral dwaasheid. Vergeet ‘hilarisch’ en ‘sexy’, dit is eerder ‘beschamend’ en ‘seksistisch’. De ergernis voorbij.

IVO DE KOCK

ZOOLANDER 2: Ben Stiller, USA 201§, 102′; met Ben Stiller, Owen Wilson, Will Ferrell, Penelope Cruz, Kristin Wiig; extra’s: documentaires; FILM: * / EXTRA’S: **; dis. Paramount.

zoolander1-master768

ZOOLANDER n°2

Leave a comment