Terug in de tijd: Hugh Hudsons poëtisch-realistische Tarzan-verfilming Greystoke

feb 17, 2016   //   by Ivo De Kock   //   actueel, avontuur, film, genre, thema  //  No Comments
Greystoke 8

GREYSTOKE: THE LEGEND OF TARZAN LORD OF THE APES

In 2016 maakt Tarzan zijn comeback op het witte scherm. Met dank aan regisseur David Yates en acteur Alexander Skarsgård die de held van heroic fantasy auteur Edgar Rice Burroughs (en tal van Hollywood-verfilmingen) opnieuw tot leven brengen in The Legend of Tarzan. Tijd om even terug te blikken op een van de sterkste en meest onderschatte Tarzanfilms ooit, het uit 1984 daterende Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes van de Britse regisseur Hugh Hudson. Een cineast die vooral bekend werd met de Oscarbekroonde atletenfilm Chariots of Fire.

Greystoke is one of the most thoroughly enjoyable films of its kind I’ve ever seen,” schreef een verraste Vincent Canby in The New York Times toen de film werd uitgebracht in 1984. Toegegeven, het was een onverwacht sterke film van de voormalige reclamefilmer Hugh Hudson, die ook het vrij conservatieve sportepos Chariots of Fire (met de oorworm-muziek van Vangelis) op zijn naam had staan. Greystoke: the Legend of Tarzan, Lord of the Apes was een unieke mix van avonturenfilm, komedie en melodrama. Een viscerale, romantische en vooral erg sombere film. Poëtisch en realistisch. Visueel wondermooi, heel erg ernstig en diep tragisch.

Greystoke 6

GREYSTOKE: Tarzan en zijn vrienden

In 1984 schreven we er het volgende over in het filmmaandblad Andere Sinema (n° 61, september 1984):

klik hier: pdf of GREYSTOKE

 

Greystoke 9

GREYSTOKE: Natuur versus beschaving

Leave a comment