Best 10 van 2015: Kijken in een vervormde spiegel

jan 7, 2016   //   by Ivo De Kock   //   actueel, nieuws  //  No Comments
Carol 5

CAROL van Todd Haynes

Een tipje van de sluier: Carol van Far from Heaven en I’m Not There regisseur Todd Haynes was voor ons dé film van 2015. Ook al komt hij pas uit in 2016. Daarvoor maakte hij een te sterke indruk tijdens Film Fest Gent.

Onze ‘best 10’ van 2015:

  1. CAROL van Todd Haynes
  2. KNIGHT OF CUPS van Terrence Malick
  3. SON OF SAUL van László Nemes
  4. INHERENT VICE van Paul Thomas Anderson
  5. AMY van Asif Kapadia
  6. FOXCATCHER van Bennett Miller
  7. LES COWBOYS van Thomas Bidegain
  8. SLOW WEST van John Maclean
  9. THE LOBSTER van Yorgos Lanthimos
  10. IXCANUL van Jayro Bustamante

Carol is ontroerende en verontrustende cinema die volgens Todd Haynes “de kijker ongemakkelijk maakt. De film stelt vragen over ons leven en over de keuzes die we wel of niet hebben. Wanneer dit soort verhalen gemakkelijker uitgedrukt wordt in door vrouwen gedreven huiselijke verhalen, dan ben ik heel erg trots deel uit te maken van die traditie”. Een mooie traditie. Wat ons mateloos blijft fascineren, jaar na jaar, is de manier waarop creatieve filmmakers de wereld een vervormde spiegel voorhouden waarin de tijdsgeest en de emoties van het individu elkaar beïnvloeden. Niet dat we filmmakers zoals Todd Haynes, Terrence Malick, László Nemes, Paul Thomas Anderson of Yorgos Lanthimos grote cineasten gaan noemen enkel en alleen op basis van wat ze met hun films willen zeggen. Nee, hun verdienste is dat wat ze te melden hebben ook op indringende wijze tot uitdrukking komt in hun films. Je kan je als kijker overgeven aan deze eigenzinnige cinema en er van genieten of je kan er met onbegrip naar kijken en dan haak je af. Maar doorsnee kan je de films van dit lijstje moeilijk noemen. Daarom was dit een goed filmjaar.

IVO DE KOCK – DEWERELDMORGEN.BE

(lijst verschenen in FILMMAGIE, januari 2016)

"Knight of Cups"

KNIGHT OF CUPS van Terrence Malick

Leave a comment